30/11/13

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ola)


Μας μπήκε απαισίως η τριακο/σιοστή τριακοστή τετάρτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 31 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014 και την ανάσταση του Έθνους κατά τους νεοφιλελεύθερους, 24 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ημέρα Σαββάτου, μοναδική αργία της εβδομάδος κατά τας γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:19 βαριεστημένα, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα βιαστικά στις 5:05 όπως και χθες.

Διάγουμε την 30η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, Αποστόλου Ανδρέου του πρωτοκλήτου, γιορτάζει ο Ανδρέας Ανδρίκος, Αντρίκος, η Ανδριάννα, Ανδρούλα, Αντρούλα, Ανδρίτσα, Αντρίτσα γιορτάζουν και πολλές Ανδρομάχες, όχι όλες.

Σαν σήμερα, 30η Νοεμβρίου του 1667 θα γεννηθεί μεταξύ πολλών άλλων ο Άγγλος συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ, τον γνωρίζουμε από «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», στα φροντιστήρια αγγλικών.

Ίδια μέρα του 1835 θα γεννηθεί ο Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας Μαρκ Τουέιν. Από περιπέτειες, «Τομ Σόγιερ» και «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν».

Σαν σήμερα το 1900 νταν θα πεθάνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, που έμεινε στην ιστορία για «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».

30η Νοεμβρίου του 1935 θα πεθάνει ο Πορτογάλος ποιητής και πεζογράφος Φερνάντο Πεσόα, πατέρας της «Θαλασσινής Ωδής».

30η Νοεμβρίου του 1874 σημειώνονται επεισόδια στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Τα επεισόδια βαπτίστηκαν ως «Στηλιτικά». Το «στη-» με ήτα από τη στήλη όχι το στύλο με ύψιλον. Η Ντόρα με ήττα και δύο ταυ.

30η Νοεμβρίου του 1903 ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ένας ποιητής» για τον Καβάφη, με το οποίο ο Αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό. Θυμίζουμε ο Καβάφης δεν εξέδωσε τίποτα μέχρι το θάνατό του.

Σαν σήμερα το 1895 ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.

30η Νοεμβρίου του 1903 η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα «Ολύμπια», ιδιοκτησίας Ιμπροχώρη και Λάιτμερ. Υπάρχει και στην Αθήνα αίθουσα Ολύμπια, θυμίστε την μας σας παρακαλούμεμ πολύ στο 19-5-99. Γράφετε ΟΑ αφήνετε ένα κενό και μετά η απάντηση. Υπάρχει ονομαστή αίθουσα κινηματοθέατρο Ολύμπια στην Αθήνα;

30Η Νοεμβρίου του 1925 θα μείνει στην ιστορία γιατί τότε ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια στις εξόδους τους.
(Στις εισόδους συνήθως δε φοράγανε τίποτα)

30η Νοεμβρίου του 1958 υποβάλλεται στην κυβέρνηση Καραμανλή η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα. Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια. Δηλαδή υποβάλλω μια μελέτη θα υλοποιήσω το έργο σε 33 χρόνια και ζητάω να πληρώνομαι από τώρα;

Στην εθνική οδό Πατρών Κορίνθου και αντιστρόφως, αυτό γίνεται. Σαν σήμερα το 1966 έχουμε τα εγκαίνια του πανεπιστημίου Πατρών.

Σαν σήμερα το 1822 θα πεθάνει ο πολιτικός και στρατιωτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Χουρσίτ Πασάς. Κιρκάσιος στην καταγωγή, πρώην χριστιανός, γενίτσαρος, κατέπνιξε την επανάσταση του Καραγιώργη Σερβίας, μετά του Οβρένοβιτς, αλλά και του αποστάτη Αλή πασά στην Ήπειρο, τον οποίο και αποκεφάλισε. Δεν πρόλαβε να δοκιμάσει να καταπνίξει και την ελληνική επανάσταση γιατί τον κατηγόρησαν για κατάχρηση θησαυρών του Αλή πασά. Εστάλησαν από τη μεγάλη Πύλη εκτελεστές για να τον θανατώσουν, αλλά ούτε αυτοί πρόλαβαν. 30η Νοεμβρίου του 1822 ο Χουρσίτ πασάς παίρνει δηλητήριο και πεθαίνει. Κι αυτό δεν ήταν τίποτα. Χειρότερο από τον θάνατό του ήταν που σώθηκε το χαρέμι του από την άλωση της Τροπολιτσάς.

Σαν σήμερα, 30η Νοεμβρίου του 1979 κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

30η Νοεμβρίου του 1871 θα γεννηθεί ο βρετανός πολιτικός Ουίvστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Θυμίζουμε κέρδισε τον πόλεμο, χωρίς φυσικά να πολεμά, και στις επόμενες εκλογές τον διώξανε. Οι Άγγλοι δεν ψηφίζουν σαν πονηρόβλαχοι, οι πονηρόβλαχοι ψηφίζουν σαν Άγγλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: