23/11/13

23 ΝΟΕMΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

(Η ραδιοφωνική εκδοχή του κειμένου, ίδιας μέρας σε άλλη χρονιά)

Σάββατο, μας μπήκε απαισίως η τριακο/σιοστή εικοστή εβδόμη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 38 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014. Διάγουμε την 23η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, κάθε μέρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια σήμερα γιορτάζουν ο Έλενος ή Λένος, ο Αμφιλόχιος και η Αμφιλοχία. «Είδα στην Αμφιλοχία». Τι είδες στην Αμφιλοχία; Είδα το Χριστό λοχία. Πώς καταντήσαμε λοχία, ποιος είμ’ εγώ, ποια είσ’ εσύ.

23η Νοεμβρίου του 1824 ο Ιμπραήμ πασάς φθάνει με τη στρατιά του στη Σούδα της Κρήτης, καθ' οδόν προς την Πελοπόννησο.

23η Νοεμβρίου του 1916 η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Και δώσ' του να κατεβάζει καντήλια ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ο Ά με πρωτεύουσα την Αθήνα.

Μέρα μνήμης η σημερινή για τη μουσική και τα φανταράκια, εργατάκια που διασκέδαζαν στα σουβλατζίδικα, 23η Νοεμβρίου του 1889 τίθεται σε λειτουργία το πρώτο στον κόσμο τζουκ-μποξ σε σαλούν του Σαν Φρανσίσκο. Καμπόικο.

Σαν σήμερα το 1976 έχουμε την τραγωδία στην Κοζάνη. Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11 συντρίβεται κοντά στην επαρχιακή αυτή πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες.

23η Νοεμβρίου του 1859 θα γεννηθεί ο Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Μπίλι δε Κιντ, κατά Γκοσινί του Λούκυ Λουκ, Μπίλι ο τρομερός. Παράνομος της Άγριας Δύσης, που η ιστορία λέει ότι δεν ήταν ακριβώς παράνομος ή τουλάχιστον ήταν λιγότερο παράνομος από το σερίφη που τον σκότωσε το 1881

Σαν σήμερα και αύριο και χθες ο γιατρός του Κολωνακίου που δήλωσε στην εφορία εισόδημα πάνω από 500 χιλιάδες €, και αυτός μπορεί να έκλεψε την εφορία, τουλάχιστον όμως έδωσε.

23η Νοεμβρίου του 1991 θα πεθάνει στα 66 του ο μέγας κακός του σινεμά, αλλά πολύ καλός ηθοποιός, ο Γερμανός Κλάους Κίνσκι, καλτ φιγούρα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Το κανονικό και πλήρες όνομά του, Νικολάους Καρλ Γκίντερ Ναξίνσκι. Πατέρας της Ναστάζια Κίνσκι. Συμβαίνουν κι αυτά. Σπάνια. Η κόρη καλή όπως και ο πατέρας. Το αντίθετο συμβαίνει συχνά. Κόρη τόσο κακή όσο και ο πατέρας.

23η Νοεμβρίου του 1964 ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας, αυτό που λέμε στο χωριό μπάι-πας καλιά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: