30/10/13

Τριακοστή Οκτωβρίου για πάντα (ola)


Τετάρτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, μας μπήκε απαισίως μας η τριακοσιοστή τρίτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 62 ημέρες μέχρι το 2014.

Διάγουμε την 30η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, γιορτάζει η Απολλωνία, Ζηνοβία, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα ή Ζελίνα, Ζηνόβιος, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος, Κλεόπας, Κλεόπιος, Κλεοπία, Κλεοπάκης και Πάκης, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρόνος, Κρονία, Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνος, Τερτίνα, Μαρκιανός, Μαρκίνος, Αστέριος, Αστέρης, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα στον ανάδρομο Γιαρμά. Τους Αστέριους αν δεν τους προλάβετε απόψε, γιορτάζουν και στις 7 Αυγούστου. Πολλοί γιορτάζουν, λεφτά να ΄χουμε για σοκολατάκια να τους πάμε.

30η Οκτωβρίου του 1908 εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακώς τα ιππήλατα. Τα βαγόνια ήταν βελγικής κατασκευής, κλειστά, με ηλεκτροφωτισμό και πρωτοποριακώς τοποθετημένα αναπαυτικά καθίσματα, με πρόβλεψη για 16 θέσεις καθήμενων και 14 ορθίων. Υπήρχε και το ατμήλατο τραμ του Φαλήρου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887. Με αφετηρία μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών, διέσχιζε τις λεωφόρους Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως, έφτανε στις Τζιτζιφιές, κι από εκεί, μέσω της παραλιακής λεωφόρου, κατέληγε στο Φάληρο, όπου υπήρχαν τότε παραθαλάσσια κέντρα αναψυχής και θαλάσσια λουτρά.. Τα τραμ τα κατάργησε 15-16 Οκτωβρίου του 1960 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο μεγάλος. Τα αντικατέστησε με ιδιωτικά τρόλεϊ. Παρέμενε, ωστόσο, η γραμμή του τραμ του Περάματος μέχρι τις 4 Απριλίου 1977. Τα τραμ, πράσινα ή κίτρινα, στα 52 χρόνια της πρώτης ζωής τους διακίνησαν κάπου 3 δισεκατομμύρια άτομα. Μετά ήρθε το τραμ το τελευταίο. Εκπληκτική επιθεώρηση, την είδα στην τηλεόραση από την Ελεύθερη Σκηνή, αλλά δεν την κατάλαβα, γιατί ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει τραμ.

30η Οκτωβρίου του 1821 θα γεννηθεί ο Ρώσος λογοτέχνης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο πατριάρχης της ψυχικής έρευνας των ηρώων του. Εκτός από το πιο γνωστό του μυθιστόρημα, το «Έγκλημα και Τιμωρία», έγραψε μεταξύ άλλων και τις «Αναμνήσεις από το σπίτι των κολασμένων», αναμνήσεις του από τις φυλακές όπου είχε κλειστεί για χρέη του στο καζίνο, απ’ όπου πέρασε και το ομολογεί με τον «Παίκτη», άλλο τρομερό του έργο. Ίδια μέρα με τον Ντοστογιέφσκι αλλά 75 χρόνια μετά, 30η Οκτωβρίου του 1896 θα γεννηθεί ο Κώστας Καρυωτάκης, που έμεινε στην ιστορία ως δημόσιος υπάλληλος και ποιητής της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής σχολής.

30η Οκτωβρίου του 1988 θα πεθάνει σε ηλικία 66 ετών ο δημοσιογράφος και ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ή ποιητής της ήττας, Τάσος Λειβαδίτης. Μεταξύ άλλων μελοποιήθηκαν στίχοι του σε τραγούδια όπως Βρέχει στη φτωχογειτονιά, Δραπετσώνα, Δρόμοι που χάθηκα και άλλα από το Μίκη Θεοδωράκη, από τον Μάνο Λοΐζο, το Γιώργο Τσαγκάρη, αλλά και από νεώτερους, τον Κώστα Λειβαδά, αλλά και το Λευτέρη Πλιάτσικα των Όναρ.

30η Οκτωβρίου του 1910 θα πεθάνει ο Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Μια μέρα μετά την 44η επέτειο ίδρυσής του. Θυμίζουμε ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει σχέση με το ΙΚΑ, που δεν κάνει έρανο για να εξασφαλίσει τα λεφτά του και τα χάαααααπια μου.

Μια και τα’ αναφέραμε, σήμερα περνάμε και τη διεθνή ημέρα ορθοπεδικών νοσοκόμων.
Σαν σήμερα το 1930 έχουμε την «Υπόθεση του Χοιροστασίου». Για την ιστορία δεν έχει σχέση με το φαγητό, είναι μια απόπειρα κινήματος, δηλαδή πραξικοπήματος, παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης, που εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

30η Οκτωβρίου του 1888 θα γεννηθεί ο Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, που διακρίθηκε το 1908 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου στο άλμα εις ύψος και εις μήκος άνευ φοράς. Διακρίθηκε και το 1912 στην Στοκχόλμη. Κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς. Πέθανε από μηνιγγίτιδα το 1913. Από την ασθένεια προσβλήθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους που πήρε μέρος αρνούμενος ευνοϊκή μεταχείριση με μετάθεσή του στο Φρουραρχείο Αθηνών. Προς τιμήν του τα Τσικλητήρεια από το σύλλογό του τον Πανελλήνιο.

Σαν σήμερα το 1974 διεξάγεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ ένας από τους κορυφαίους αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν και επανακτά τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

Το 1938, όταν το ραδιόφωνο έλεγε 30η Οκτωβρίου ο Όρσον Ουέλς δεν δυσκολεύτηκε να πείσει μέσω ραδιοφώνου τους Αμερικανούς ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Μετά από χρόνια τους έπεισε και ο Μπους ότι οι ΗΠΑ δέχονται επίθεση από Ιρακινούς και ακόμα τρέχουνε να απαλλαγούν από την εμπλοκή τους εκεί.

30η Οκτωβρίου του 1930 Ελευθέριος Βενιζέλος και Μουσταφά Κεμάλ υπογράφουν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Αμερικανοί δεν ήταν τότε παρόντες για να ελέγχουν ποιος τηρεί τη συμφωνία ή καλύτερα, ποιος είναι ο καλός που δεν την τηρεί, όπλα πουλάμε, τι να κάνουμε!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: