22/8/13

Η κατάρα της -παταγώδους- κυβερνητικής επιτυχίας

«Θα γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων του Δημοσίου, πρώτες κατοικίες υπηρεσιών και οργανισμών του κράτους». Αυτό διάβασα έκπληκτος στην εφημερίδα Παραμερινή ή στη Χαραματιανή δε θυμάμαι. Εξεπλάγην που αυτό αποτελεί είδηση. Αργότερα όμως κατάλαβα ότι το έντυπο προχώρησε σε τέτοιο ατόπημα επειδή είναι όργανο των κομμουνιστών. Το φόβο και ισχυρισμό μου επιβεβαίωσε η συνέχεια.

Από το ντόρο που προκάλεσε το δημοσίευμα αναγκάστηκαν Σαμαράς και Βενιζέλος να κάνουν έκτακτη σύσκεψη οι δυο τους και μάλιστα σε γραφείο. «Δεν προχωράμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους», αναγκάστηκαν να δηλώσουν με το μπιστόλι στα καπούλια. Προσπάθησαν να νίψουν τας χείρας τους για την αποκοτιά, την εμπρηστική τακτική του Στουρνάρα που θυμίζουμε μέχρι το 1978 ήταν και επίσημα στέλεχος της ΚΝΕ.

Και όλα αυτά επειδή δεν είχαν το θάρρος να του το ξεκόψουν του πρώην ΚΝίτη από την αρχή. Δικαιολογούνται όμως, γιατί σάστισαν. Αναστατώθηκε ο κόσμος ότι θα χάσει το σπίτι του από τους άλλους κομμουνιστάς του τραπεζίτες –Ο Σάλλας χαρακτηριστικό παράδειγμα πρώην ΚΝίτη του χώρου- πολλοί άρχισαν να ψάχνουν όχι πια για φτηνά τσιγάρα, αλλά για φτηνά τροχόσπιτα, κάποιοι σκέφτονταν να μεταναστεύσουν στη Μεσσηνία μπας και βρουν θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης για να κοιμούνται το χειμώνα δωρεάν στο Ηρώδειο.

Αναστατώθηκαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικοί βουλευτές δεν ήθελαν ν’ αρχίσουν στις επόμενες εκλογές να τάζουν σπίτια. Εντάξει, να τάξουμε στους ψηφοφόρους μας, είπαν, θέση για την κόρη τους στο δημόσιο μετά από διαγωνισμό ΑΣΕΠ, άντε να τάξουμε κάνα δάνειο, καμιά φορολογική διευκόλυνση, κάνα δανειάκι, καμιά επιχορήγηση, κάνα χρόνο έκπτωση στα βενζινάδικα, αυτά τρώγονται. Λέγονται και δε θα σου κάνει ζημιά κανείς που δεν θα τα υλοποιήσεις. Αλλά να τάξεις σπίτι; Εδώ κάποτε στη δεκαετία του ’50 υποψήφιος έταξε παιδιά για να έχουν να κάνουν κάτι τα σχολεία που τους είχε τάξει λίγο πριν και μετά τις εκλογές τον κυνηγούσαν να γκαστρώσει τις γυναίκες τους που η νεότερη ήταν στα 63 κι έκρυβε και δέκα χρόνια.

Αυτά έβλεπαν οι κυβερνητικοί βουλευτές και σκέφτονταν να γίνουν αντάρτες. Μες στο 15Αύγουστο δηλαδή αντί να πάνε σε παραλίες να βγούνε στα βουνά. Τέλος πάντων, οι δύο ηγέται μας αναγκάστηκαν να πουν ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα ξεκινήσουν ακόμα. Ευτυχώς δεν ξέχασαν την ρητή προειδοποίηση του σ.Στουρνάρα στο «Πρώτο Θέμα», του επίσης πρώην ΚΝίτη Αναστασιάδη, την Κυριακή που πέρασε, όταν είπε ότι πρέπει να γίνουν αυτοί οι πλειστηριασμοί για να σωθούν οι τραπεζίτες που δεν έχουν κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους.

Η κατάσταση δε μου αρέσει. Σε λίγο το δίδυμο της εξουσίας μας, οι φερόμενοι ως ηγέται μας, θ’ αναγκαστούν να ομολογήσουν δημοσία και ποιους θεωρούν ως αδύναμους των οποίων προτίθενται να προστατεύσουν τα σπίτια. Ως γνωστόν τη σήμερον ημέρα αδύναμος είναι μόνο ο άνεργος ή ανάπηρος με πέντε παιδιά και πάνω. Τα εξώγαμα εξαιρούνται. Πολύ σωστά αναρωτήθηκε χθες η Μενεγάκη, «Αν αύριο πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες τι θα γίνει με τα χαράτσια που πληρώνει φέτος ο λαουτζίκος; Θα τα πληρώνουν οι τράπεζες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: