15/8/13

Ταμεία των καιρών

Μέρες που ’ναι αγοράζουμε από περίπτερα μπύρες και τσιπς και γλεντάμε σε πλατείες και νησίδες δρόμων. Έχουμε υπαίθριο καιρό.

Από το διπλανό ραδιόφωνο ακούσαμε ότι το γεύμα εργασίας του Σαμαρά και ρουτίνας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κράτησε για τον δικό μας 45 λεπτά, ενώ για τον Αμερικανό μόνο 30. Ο Αντωνάκης χρειάστηκε 15 λεπτά επιπλέον για να μαζέψει το τραπέζι και να πλύνει τα πιάτα. Από εθνική άποψη το γεύμα σημείωσε επιτυχία όπως τονίζει ο μάγειρας που έλειπε.

Γύρω μας βλέπαμε στους δρόμους της Αθήνας να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
-Πήγαν οι ιδιοκτήτες τους πήγαν διακοπές;
-Όχι, ρε, τα έχουν καταργήσει.
-Εγώ δεν το κυκλοφορώ το δικό μου επειδή δεν κυκλοφορεί τελευταία φτηνή βενζίνη.

Πράγματι, ο ανταποκριτής μας ενημερώνει ότι το βαπόρι απ’ την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία, τόνοι έντεκα γεμάτοι με βενζίνη μυρωδάτη.

Η τηλεόραση του περιπτερά όπου με έστειλαν ως μικρότερο για τρίτη μπύρα επέμενε ότι οι Έλληνες σεβάστηκαν την τουριστική προσπάθεια της Ελλάδας με τα 14 εκατομμύρια αφίξεων. Έτσι απέφυγαν να πάνε στα νησιά. «Μας μείναν τα κοψίδια και τα ψάρια», είπε εστιάτωρ τουριστικής περιοχής ος εβαρέθη ίνα ορά τουρίστας τρώγοντες σαλάτας και τζατζίκι-α.

Αίσχος. Όλοι στην Ελλάδα θέλουν να μονιμοποιηθούν. Ακόμα και το μέτρο της μείωσης ΦΠΑ εστίασης από 23 στο 13%. Οι σαμαραρμόδιοι λένε ότι η μείωση του φόρου αυτού κάνει ανταγωνιστικότερες τις τουριστικές μας επιχειρήσεις. Απέναντι σε ποιον όμως; Απέναντι στον Τούρκο επιχειρηματία που έχει ΦΠΑ εστίασης 9% ή ένα εστιατόριο γίνεται ανταγωνιστικότερο απέναντι στο διπλανό του που για τον ίδιο λόγο όμως γίνεται κι αυτό ανταγωνιστικότερο.

Τότε πέρασε μια κυρία με το γιο της που της που της ανακοίνωσε με περηφάνια ότι βρήκε δουλειά. «Σιγά, παιδί μου, μη φωνάζεις», τον αποπήρε εκείνη. «Μην ακούει ο κόσμος και μας κακοχαραχτηρίσει».

Δεν προλάβαμε ν’ ακούσουμε τι δουλειά βρήκε ο γιος, ίσως επειδή δεν ενδιέφερε τη μητέρα του και δεν τον ρώτησε. Το περιστατικό όμως έδωσε ατάκα στον αισιόδοξο της παρέας που ήταν άνεργος και πριν την κρίση.

«Να αναγνωρίσουμε ότι από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν μεγάλες προσπάθειες, υπεράνθρωπες προσπάθειες, τιτάνιες προσπάθειες για να αυξήσουν τα κέρδη, δηλαδή για να συνεχίσω να πληρώνω εγώ και όλοι οι υπόλοιποι μαλάκες που πάντα πληρώναμε και συνεχίζουμε».

Άντε στην υγειά τους. Οι Έλληνες θα δώσουν και τα σπίτια τους σε επιχειρηματίες μας για να σωθεί η χώρα τους. Από τι να σωθεί δεν ξέρουν, αλλά τα δέχονται όλα.

Και η Μενεγάκη απορεί: Αν κάποια υπουργεία δεν πιάσουν τους στόχους τους και δεν περάσουν την εξέταση της Τρόικας ούτε τον Σεπτέμβριο θα μείνουν στην ίδια τάξη; Και ποια είναι αυτή η τάξη; Η εργατική ή η αστική; Η μεσαία αποκλείεται γιατί μόλις πέθανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: