17/7/13

ΦΠΑέρα πατέρα

Πόσο μαλάκας πρέπει να είναι ένας εστιάτορας για να μειώσει τιμές από 1η Αυγούστου επειδή ο ΦΠΑ θα πάει (δοκιμαστικά) από 23 στο 13%;

Και γιατί να το κάνει; Δεν είναι υποχρεωμένος. Υποχρεούται μόνο να βάζει τις τιμές που είχε με 23 και δίπλα τις νέες τιμές με 13% ΦΠΑ. Ο πελάτης άμα δει τις ίδιες θα φύγει; Ωραία τότε εγώ στο σουβλατζίδικό μου στις 31 Ιουλίου θ’ ανεβάσω την τιμή, -πόσοι θα το πάρουν είδηση;- και την επόμενη θα τις ξανακατεβάσω εκεί που ήταν μέχρι τις 30 Ιουλίου. Έτσι θα φαίνεται ότι μείωσα την τιμή χάρη στη μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης.

Πείτε, ρε ηλίθιοι την αλήθεια!... Δεν θ’ αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, απλώς οι μαγαζάτορες ίσως κρύβουν λιγότερα, αλλά πάλι λιγότερα θα δίνουν στην εφορία με δικαιολογία τη μείωση του συντελεστή. Δεν θα μειωθούν οι τιμές στα προϊόντα εστίασης. Το θετικό θα είναι ότι ο μαγαζάτορας θα μπορεί να ξοδεύει κάτι παραπάνω στην αγορά. Αν το παραδεχτούν όμως τότε θα πρέπει να παραδεχτούν ότι μόνος τρόπος ξεπεράσματος της ύφεσης είναι ο αμερικάνικος: οι αυξήσεις εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: