18/7/13

Μιλάμε και πολύ νομοσχέδιο

Η Βούλτεψη στον Ρίαλ ΕφΕμ το πρωί της Τρίτης 17ης Ιουλίου. Όταν βλέπω κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της κυβερνώσας ΝΔ να πανηγυρίζει που επιτέλους ακούστηκε η γνώμη βουλευτών –όπως ισχυρίστηκε- και είχαμε και τροποποιήσεις τότε έχω λόγους να πενθώ για τη Δημοκρατία. Και για τη δημοσιογραφία που –όπως ισχυρίζεται- υπηρέτησε.  (Κατά τη γνώμη μας τη χρησιμοποίησε. Μόνη δημοσιογραφικής της επιτυχία ήταν η εκλογή της ιδίας στη Βουλή)

Στο πολυνομοσχέδιο η κυβερνητική γραμμή ήταν απλή: «Βγαίνουν κυβερνητικοί βουλευτές και το κατακεραυνώνουν με έντονη και απαξιωτική κριτική εναντίον της κυβέρνησης, ας βάλουν και βαριές κουβέντες, προκειμένου να εκτονωθεί ο θυμός του κόσμου, αρκεί στο τέλος να το ψηφίσουν. (Καλό παράδειγμα πιστής εφαρμογής της οδηγίας ο υιός Ψυχάρης) Δεν προβάλλουμε τις ομιλίες υπέρ του πολυνομοσχεδίου, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε την εκτόνωση του λαού πάνω μας.

Εδώ η κυβέρνηση ακολούθησε τη γνωστή μέθοδο της οθωμανικής διπλωματίας: ξεκινώ το παζάρι ζητώντας απίθανα υπερβολικά πράγματα, οπότε ακόμα και σ’ αυτά ένα βήμα πίσω θα εκλαμβάνεται ως τεράστια υποχώρησή μου. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα έχω πετύχει περισσότερα απ’ όσα ήλπιζα.

Προεόρτια υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο προκαταβολικός πανηγυρισμός Σαμαρά για μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης από 23% στο 13%. Για ποιο  ακριβώς λόγο πανηγυρίζει όμως; Επειδή η μείωση θα ξεκινήσει από 1η Αυγούστου και δεν έκανε τίποτα εδώ κι ένα χρόνο για να τη μειώσει νωρίτερα; Πανηγυρίζει επειδή αυτή η μείωση είναι δοκιμαστική; Ή μήπως θεωρεί χαμηλό το 13% στην εστίαση τη στιγμή που οι γείτονες και ανταγωνιστικές μας τουριστικά χώρες έχουν μονοψήφιο συντελεστή;

Άντε να τελειώνουμε με το πολυνομοσχέδιο να πάμε διακοπές στο Πέραμα και από φθινόπωρο να έχουμε το νέο μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: