14/7/13

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αναρτήθηκε 4/6/2007
Το μελοποιημένο ποίημα του Δ. Σολωμού που επιλέχθηκε για Εθνικός μας ύμνος έχει τίτλο «Ύμνος στην Ελευθερία». Σε ποια ελευθερία όμως αναφέρεται; Δύσκολο. Θα προσπαθήσουμε να το βρούμε διά της εις άτοπον απαγωγής. Ο ύμνος σίγουρα γράφτηκε:

Όχι στην ελευθερία να δοξάζεις δημοσία συνταγματάρχες που εγκαθίδρυσαν δικτατορία ξεφτιλίζοντας και τον Εθνικό μας Ύμνο και τη θρησκεία και το τσάμικο.

Όχι στην ελευθερία της λογοκρισίας.

Όχι στην ελευθερία να ζητάει πόλεμο εκείνος του οποίου η οικογένεια κανόνισε να υπηρετεί τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Όχι στην ελευθερία εκείνου που βάζει τους μετανάστες να του βάφουν φθηνά το σπίτι και μετά τους βρίζει να «ξεκουμπιστούν» από τα «άγια χώματά του».

Όχι στην ελευθερία απαγόρευσης προβολής ταινίας με σενάριο πάνω σε έργο του Καζαντζάκη. (Και μάλιστα από τύπους που δεν έχουν πάει ποτέ κινηματογράφο)

Όχι στην ελευθερία των χούλιγκαν να τραγουδούν στην κερκίδα τον Εθνικό μας Ύμνο παραλλαγμένο με αισχρούς στίχους. (Τότε γιατί δεν τολμούν οι εθνόμαγκες να παρέμβουν;)

Όχι στην ελευθερία των παπάδων να ισχυρίζονται ότι ο Θεός ψηφίζει.

Όχι στην ελευθερία του ρασοφόρου να το παίζει παρθένα κι από πίσω μπαίνουν τραίνα.

Όχι στην ελευθερία των ρασοδίαιτων να παραχαράσσουν την ιστορία μας για χάρη των αφεντικών τους.

Όχι στην ελευθερία να «κριτικάρουν» βιβλίο ιστορίας τύποι που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους τίποτα επιστημονικό για την ιστορία.

Όχι στην ελευθερία καύσης βιβλίων.

Όχι στην ελευθερία του Καραμανλή να υπογράφει προεκλογικά οικογενειακώς υπέρ της αναγραφής θρησκεύματος στις ταυτότητες, αλλά να μην του την πέφτει κανείς που δεν επανέφερε ως πρωθυπουργός αυτή την αναγραφή.

Όχι στην Ελευθερία Αρβανιτάκη (Άσχετο, αλλά η κυρία εξακολουθεί να φαλτσάρει)

Όχι στην ελευθερία της Ελένης Λουκά να το παίζει γκόμενα που συνοδεύεται από τον Ψι-ψι-νάκη.

Όχι στην ελευθερία της θεούσας ν’ αφήνει μουστάκι.
..................
(Σταματάω, γιατί, νομίζω, άρχισα να φανατίζομαι κι εγώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: