21/6/13

Φάγαμε κάλπη στο δόξα πατρί

Τίτλος που απορρίψαμε: «Ο Δον Κυρ-Φώτης που αντιστέκεται στο κόμμα του».

Πράγματι, έχει ένα σωρό βουλευτές, αυτοδιοικητικά ή συνδικαλιστικά στελέχη που δε γουστάρουν με την απόλυση των 2.600 υπαλλήλων της ΕΡΤ να τους φάει το μαύρο σκοτάδι. Απαιτούν από τον κυρ-Φώτη να πει μια κουβέντα για να συνεχίσουν ν’ απασχολούνται οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο νέο σχήμα (ξε-ΝΕΡΙΤ) για κάνα δυο μήνες ακόμη. Έτσι κι αλλιώς δεν κινδυνεύει να μην επικυρωθεί από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ. Την υποστηρίζουν εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι χρυσαύγουλοι.

Η λύση που βρέθηκε στο πρόβλημα της κυβερνητικής κρίσης είναι ένας απλός ανασχηματισμός: ν’ αλλάξει μόνο ο πρωθυπουργός. Δεν εγκρίθηκε όμως γιατί ο κ. Σαμαράς επέμενε να εκπληρώσει παιδικό του όνειρο και από πρωθυπουργός να γίνει πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, ο εταίροι του όμως -πληθυντικός ευγενείας- κ. Βενιζέλος ήθελε γι' αυτή τη θέση πρόσωπο όχι τόσο κοινής (του) αποδοχής.

Βουλγαρία και Ρουμανία είναι όπως είναι γιατί είχαν κομμουνισμό. Εμείς εδώ στην Ελλάδα γιατί ζούμε κάτω από παρόμοιες συνθήκες; Μήπως εμείς είχαμε κατάρρευση του υπαρκτού καπιταλισμού και δεν το ξέρουμε; Τουλάχιστον οι δύο παραπάνω βαλκανικές χώρες διαθέτουν δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΤΡΟΪΚΑ: Είδατε τι έγινε με την ΕΡΤ. Δεν τολμάμε ν’ αφήσουμε τον Αντωνάκη να πάρει μια απόφαση μόνος του και αναστατώνει την υφήλιο.

Τι έχω να κερδίσω εγώ που με το κλείσιμο της ΕΡΤ τα κονομάνε με το τσουβάλι Αλαφούζος, Ψυχάρης, Κοντομηνάς, Κυριακού, Βαρδινογιάννης και τ’ άλλα παιδιά; Και υπάλληλό τους να με είχαν θα μου έδιναν κάνα μπόνους γι’ αυτή την ξαφνική κι αναπάντεχη κονόμα; Η κυβέρνηση είναι η ναυαρχίς των καναλαρχών, δηλαδή η καναλαρχίς της καναλαρχίδος.

Δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, είπε ο φερόμενος ως πρωθυπουργός μας κ. Σαμαράς. «Αρκεί η υποστήριξη της Άγκελας Μέρκελ στη δικομματική κυβέρνηση…» φέρεται να δήλωσε, «…την είδα χθες το απόγευμα και μου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης της. Άλλωστε…», συνέχισε ο φερόμενος, «…η εμπιστοσύνη της Βουλής θα φανεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα μπει σε ψηφοφορία, κάτι που θ’ αργήσει για πολλούς μήνες, αφού δουλεύουμε καλύτερα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δεν χρειάζονται την έγκριση της Βουλής για να παράξουν δίκαιο».
Δεν είμαστε καλά. Δεν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα όχι επειδή δεν συντρέχουν συνταγματικοί λόγοι, από επειδή δεν το θέλουν οι Βρυξέλλες. Ένας λόγος παραπάνω να σκεφτούμε ότι μας συμφέρει να προχωρήσουμε σε εκλογές.
Η ΕΡΤ τελικά ήταν για Κουβέλη-Βενιζέλο διαπραγματευτικό ατού για να πάρουν κάτι παραπάνω στην επόμενη πολιτική μοιρασιά. Ήταν η ήττα του Σαμαρά που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Σίγουρα κάποιος ηττήθηκε, αλλά κανείς δεν ξέρει το νικητή.

Πλασάρεται συμβιβαστική πρόταση για τις ορχήστρες της ΕΡΤ: απολύονται οι μουσικοί αλλά δεν διαλύονται οι ορχήστρες. Θα μπορούν να κάνουν συναυλίες με εισιτήριο βράδια Παρασκευοσάββατων και Κυριακές πρωί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Αν ήμουν με το μέρος σας θα συμφωνούσα να την πουλήσετε την ΕΡΤ. Εσείς που την κλείνετε με ποιον είστε; Πάντως δεν είστε με τον εαυτό σας; Δε φοβάμαι τι θα γίνει η χώρα χωρίς εσάς στην κυβέρνηση. Εσάς φοβάμαι, αλλά δεν κωλώνω. Απλώς δεν θα σας ψηφίσω.

Αυτοί που συμφωνούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ επειδή κατά τη γνώμη τους ήταν κομματικό μαγαζί, τι γνώμη θα έχουν για το διάδοχο σχήμα ΝΕΡΙΤ; Είναι σίγουροι ότι θα είναι ανεξάρτητο, αντικειμενικό γεμάτο προκομμένους όχι λαμόγια; Κι αν είναι σίγουροι μπορούν να μας πουν το λόγο που τους σιγουρεύει τη γνώμη;

Το ΔΝΤ δεν διέταξε κλείσιμο της ΕΡΤ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακούμε τα ίδια. Ποιος διάολος του είπε του ανήκουστου να το κάνει αυτό που βάζει οικονομικά μέσα το κράτος;

Στην Ελλάδα, στον αδύναμο κρίκο των ευρωφιλελεύθερων κυβερνάει ο πιο άσχετος. Αλλά δεν ανησυχεί κανείς. Οι Έλληνες δεν πήραν ακόμα είδηση ότι μπορούν ν’ απαλλαγούν από αυτόν και το καλάμι του.

Ο Κεδίκογλου αποδεικνύει την ανικανότητά του. Αφού όπως λέει έκλεισε την ΕΡΤ γιατί δεν μπορούσε αυτή να εξυγιανθεί, δε μπορούσε δηλαδή ο Κεδίκογλου να διώξει ούτε όσους άχρηστους είχε διορίσει χαριστικά ο ίδιος. Πάντως μπορούσε η ΕΡΤ που μας μεγάλωσε να φτιαχτεί και να μεγαλώσει κι άλλους. Ο Κεδίκ πασάς Ογλού πέταξε ένα εργαλείο που δεν ήξερε να χρησιμοποιεί για να βγάζει καλή δουλειά. Χωρίς εργαλεία όμως κανείς μάστορας δεν έγινε καλύτερος.

Ο Βενιζέλος αποδεικνύει ότι πρέπει να είσαι μεγάλος βλάκας για να διαδεχθείς έναν πολύ βλάκα. Ο Κουβέλης την κάνει από την κυβέρνηση και θα κονομήσει όσους βρίζουν τον Βενιζέλο που παραμένει μόνος με την ΝΔ του Σαμαρά με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ που επικροτεί η Χρυσή Αυγή.

Ο άλλος πανέξυπνος κ. Λοβέρδος φέρεται να έβαλε φτερά στα πόδια του για να επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ και να ξαναπάρει το υπουργείο Υγείας ώστε να μπορέσει να (από) τελειώσει το έργο του.

Ακούγεται ότι ο Ψαριανός θα υποστηρίξει τη νέα δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν γαργαλάει όμως, δεν χαϊδεύει, ούτε ενοχλεί αυτιά. Στα καφέ της πόλης ακούγεται και στα δημόσια ουρητήρια της χώρας εμφανίζεται γραμμένη με μαρκαδόρους στα πλακάκια η φράση "Κωστής Παλαμάς κι εμάς".

Ο Σαμαράς σαν τον Χιώτη με το σαπούνι: «ΝΕΡΙΤ ξε-ΝΕΡΙΤ αφού σε πλήρωσα θα σε φάω». (Από πίσω την έφαγε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: