30/3/13

ΧΑΡΙΛΑΟY ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΑΝΗΜΕΡΑ


30η Μαρτίου του 1896 μια μέρα μετά την πρώτη θέση του Λούη στον Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων θα πεθάνει στα 64 του ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς, ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Είναι ο πολιτικός που εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης. Ο βασιλιάς δηλαδή να διορίζει πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και όχι όποιον του γούσταρε, όπως έκανε ο Γεώργιος ο Α΄ που χρίστηκε βασιλιάς μας σαν σήμερα το 1863.

11 χρόνια πρωθυπουργός ο Τρικούπης, αυτός έφτιαξε τη διώρυγα της Κορίνθου, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας κι ετοίμαζε τη ζεύξη Ρίου-Αντίρριου. Το 1893 η Βουλή κηρύσσει χρεοστάσιο και ο Τρικούπης, συνοψίζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφωνεί στις 10 Δεκεμβρίου: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!»

Τα επόμενα χρόνια η χώρα θα τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα, τα σπίρτα, τα τραπουλόχαρτα κ.λ.π. Οι επιπτώσεις του ελέγχου αυτού θα φθάσουν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, που θα ξεκινήσει 30η Μαρτίου του 1961, με την υπογραφή του συμφώνου σύνδεσης.

«Φορομπήκτης» και «Πετρέλαιος» ήταν δύο από τα προσωνύμια που «κόλλησε» ο Τύπος στον Χαρίλαο Τρικούπη, εξού και το τραγούδι που δεν γράφτηκε, «Λέου-λέου, λέου-λέου, φορομπήχτης πετρελαίου». Πάντως ο Τρικούπης επιτέλεσε σπουδαία έργα υποδομής, η χώρα όμως δε μπορούσε ν’ αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της, έτσι, στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895 το κόμμα του παθαίνει πανωλεθρία και ο ίδιος αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής Μεσολογγίου. Χάνει την έδρα για τέσσερις ψήφους από τον άσημο Γουλιμή. Αποχωρεί από την πολιτική γεμάτος πίκρα, με την κλασσική φράση «Ανθ' ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας!».

Στη συνέχεια αναχωρεί για ένα ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά η απουσία του από τα πολιτικά πράγματα καθίσταται εμφανής. Οι πολιτικοί του φίλοι τον εκθέτουν υποψήφιο για την αναπληρωματική εκλογή της επαρχίας Βάλτου (επαρχία και σήμερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας), χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Εκλέγεται σχεδόν παμψηφεί στις 17 Μαρτίου 1896, αλλά πέντε μέρες αργότερα η Αθήνα μαθαίνει εμβρόντητη ότι ασθενεί βαρέως στις Κάνες. Ο Χαρίλαος Τρικούπης άφησε την τελευταία του πνοή στο γαλλικό θέρετρο στις 30 Μαρτίου 1896, την ώρα που η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενούσε τους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκείνη την ημέρα του 1896 ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: