3/3/13

Τα ψώνια της Κυριακής

Αν τα μαγαζιά ανοίγουν και τις Κυριακές απλώς τα μεγάλα θα κλέψουν πελάτες από τα μικρά. Όλοι συμφωνούν με αυτό εκτός από εκείνους που δεν το πήραν είδηση ακόμα.

Το 80% των εμπόρων δεν επιθυμεί το άνοιγμα των καταστημάτων τους την Κυριακή σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕ.

Η αγορά έπεσε επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα να διαθέσει για ψώνια π.χ. ρούχων. Αν όμως παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και την Κυριακή θα πέσει χρήμα από το παγκάρι, επειδή οι πελάτες θα ξεκινήσουν το βιτρίνινγκ μετά τον εκκλησιασμό τους. Την ώρα που θα ;μπαίνουν στην εκκλησία θα σκέπτονται ότι μετά έχουν να πάνε για ψώνια, οπότε δεν θα ρίχνουν λεφτά στο παγκάρι για να τα ρίξουν στην αγορά. Χώρια που ο χρόνος είναι χρήμα. Έτσι την Κυριακή που έχουμε χρόνο να ψωνίσουμε θα έχουμε και χρήμα. Το μπουζούκι είναι όργανο και ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Επιτέλους μάθαμε γιατί ήταν πεσμένη η αγορά: επειδή τα εμπορικά μαγαζιά ήταν κλειστά την Κυριακή. Βέβαια όταν ανοίγουν και την Κυριακή τα καταστήματα αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους, γιατί πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να πληρώσουν για μια μέρα παραπάνω τους εργαζόμενους που απασχολούν. Οι «παραπάνω» πελάτες που θα προσέλθουν θ’ αφήσουν ποσό χρημάτων ικανό να καλύψει τα παραπάνω έξοδα του καταστηματάρχη; Και από πού θα έρθουν οι παραπανίσιοι πελάτες; Από άλλη χώρα;

Όσο περισσότερες ώρες και μέρες μένουν ανοιχτά τα καταστήματα τσακίζονται οι μικροί καταστηματάρχες που απασχολούν τον εαυτό τους τις (τους) συζύγους τους και τα παιδιά τους, άντε κι έναν υπάλληλο που κράτησαν μέσα στην κρίση. Για να μην τρελαθούν προφανώς δεν θ’ ανοίγουν την Κυριακή, όταν θα είναι ανοιχτά όμως τα μεγάλα καταστήματα που θα τους κλέβουν πελάτες. Για τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες το παραπανίσιο κόστος της Κυριακή είναι καλή επένδυση αν θυμηθούμε και ότι οι περισσότεροι υπάλληλοί τους ημιαπασχολουνται..

Η Κυριακή φτωχή γιορτή λοιπόν δεν προβλέπεται να διευρύνει το καταναλωτικό κοινό, απλώς θα μεταφερθεί ακόμα ένα μέρος του στους Κολοσσούς. Θα κλείσουν κι άλλα μαγαζιά θα έχουμε κι άλλους ανέργους και θα υποβιβάζεται η ποιότητα ζωής στην περιφέρεια των πόλεων, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα μικρά που κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσουν. Σε λίγο αν χρειαστείς κάτι ν’ αγοράσεις θα πρέπει να έχεις τροχοφόρο να σε πάει. Η γειτονιά σου θα έχει ένα περίπτερο κι ένα σούπερ-μάρκετ στην πλατεία.

Θα πεις, μιλάμε για δύο επιπλέον Κυριακές στις γιορτές. Ναι, για την ώρα όμως, δοκιμαστικά. Σε λίγο όλα τα μαγαζιά θα επιτρέπεται να ανοίγουν την Κυριακή, όπως Αμερική, όπου δεν υπάρχει ωράριο καταστημάτων. Όποτε θες το ανοίγεις όποτε θες το κλείνεις. Πολλοί θα προτιμούσαν να αντιγράψουμε από την Αμερική κάτι που θα μας κάνει καλό και όχι κακό, όπως π.χ. η πάταξη της φοροδιαφυγής. Όσο κι αν στις ΗΠΑ οι πολλοί πλούσιοι διά νόμου πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες θα ρουφήξουν το αίμα και τους πελάτες των μικρών, αλλά μετά κάνοντας ταμείο θα δουν ότι η αγοραστική δύναμη του κοινού είναι μηδαμινή και πολύ απλά θα τα μαζέψουν και θα φύγουν. Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του.

Σημείωση: Από τις ΗΠΑ θ’ αντιγραφεί και η 24ωρη λειτουργία καταστημάτων με την τελειωτική κατάργηση παντός ωραρίου. Τότε εκτός από τους μεγάλους θα επιβιώσουν και όσοι διαμένουν στα καταστήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: