8/3/13

ΟΓΔΟΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Ημέρα της εβδομάδος Παρασκευή Σαββατου κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, 8η ημέρα μηνός Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αλλά δεν ξέρουμε ποιας.Πάντως όχι εκείνης που στήνεται στην ουρά του ΟΑΕΔ πίσω από το γιο της.

Τη γυναίκα την τιμούμε εδώ στην Ελλάδα.
Για όλα, μας φταίει η γυναίκα, σερσέ λα φαμ, τραγούδαγε Τσιτσάνης, θεολογικά απολύτως σωστός ο Σπύρος Γιατράς, της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, πότε κόλαση και πότε ο Παράδεισος, πίσω από κάθε καραγκιόζη που πετυχαίνει ή τρώει τα μούτρα του κρύβεται μια αδίστακτη γυναίκα, από τη γυναίκα ούτε ένα καλό δεν είδα έγραψε ο αείμνηστος Ρασούλης, μα πίστεψέ με είν’ η μόνη μου ελπίδα.

Τιμούμε τη γυναίκα στην Ελλάδα, αλλά δεν τη γνωρίζουμε.
67η ημέρα του έτους, 297 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014, το έτος της μεγάλης σφαγής. Σήμερα γιορτάζουν ο Ερμής και ο Θεοφύλακτος. Ο Ερμής είναι κερδώος ο Θεοφύλαχτος είναι Φυλαχτός κι από πού να φυλαχτώ άμα σ’ έχω φυλαχτό. Κανονικά σήμερα έπρεπε να είναι και παγκόσμια ημέρα κατά των καταθέσεων σε τράπεζες, μπορούμε να τα φυλάμε κι αλλιώς τα λεφτά μας, να τα ξοδεύουμε στην αγορά δηλαδή και να τα αποταμιεύει για μας το κράτος ως ΦΠΑ κι από κει να μας τα γυρνάει πίσω κάνοντας έργα για το καλό όλων μας. Χρόνια πολλά και στη Θεοφύλακτη, Φυλαχτή και Φυλαχτούλα πούλα τα ούλα.


Μέρα σαν τη σημερινή του 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρώντας ενός λεπτού σιγή αποτίνει φόρο τιμής στη Μελίνα Μερκούρη, που είχε πεθάνει μόλις δύο μέρες πριν.

Ήταν 8η Μαρτίου του 1995 όταν νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται στη Βουλή.

8η Μαρτίου του 1894 η Πολιτεία της Νέας Υόρκης υιοθετεί για πρώτη φορά το νόμο άδειας κατοχής σκύλου.

Πριν από 109 χρόνια, μέρα σαν τη σημερινή, γεννήθηκε ο μέγας Νίκος Σκαλκώτας, συνθέτης που μετά το θάνατό του αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα. Συμβαίνουν κι αυτά, ειδικά στη γνήσια λαϊκή σημερινή Ελλάδα.

Σήμερα κλείνει τα 38 της και η Πέγκυ Ζήνα. Να μαι μια γυναίκα που σήμερα γιορτάζει κανονικά.

Και για να μην αισθανόμαστε μόνοι στη φτώχεια, σαν σήμερα το 1943 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ παγώνει τιμές, μισθούς και ημερομίσθια προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η Ναυτεμπορική σήμερα έχει γενέθλια, κλείνουν 89 χρόνια, παρακαλώ, από την κυκλοφορία του πρώτου της φύλλου 8η Μαρτίου του 1924

Μέρα της γυναίκας σήμερα και συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρώτου. Γεννήθηκε 8η Μαρτίου του 1907 στο Κιούπκιοϊ το οποίο αργότερα με δική του πρωτοβουλία μετονομάστηκε σε Πρώτη Σερρών.

"Δεν πιστεύομεν ότι στρατός με ιστορίαν και παράδοσιν θα θελήση να κηλιδωθή δια μιας πράξεως παναθλίας. Δεν πιστεύομεν, ότι ένα κράτος πάνοπλον (όπως η Γερμανία), ογδοήκοντα πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, μαχόμενον δια να δημιουργήση εις τον Κόσμον "νέαν τάξιν πραγμάτων" - τάξιν φανταζόμεθα αρετής - θα ζητήση να πλευροκοπήση ένα Έθνος μικρόν (την Ελλάδα), που αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας του, μαχόμενον προς μίαν Αυτοκρατορίαν (την Ιταλίαν) σαράντα πέντε εκατομμυρίων. Από την ανοιχτή επιστολή προς Αδόλφο Χίτλερ, του Γεώργιου Βλάχου. Δημοσιεύθηκε στην καθημερινή 8η Μαρτίου του 1941.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα χρόνο πριν, ακριβώς, ίδια μέρα με τη σημερινή του 1940 ο Αδόλφος Χίτλερ καλούσε τη Σουηδία να μεσολαβήσει και να ασκήσει πίεση στη Φινλανδία να παραδοθεί στη Γερμανία.

Σαν να μην πέρασε ένας αιώνας και μισός και βάλε από το 1849, τέτοια μέρα γεννήθηκε στη Βιζύη (ή Βιζώ) της Ανατολικής Θράκης ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Μιχαηλίδης, γνωστός με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Γεώργιος Βιζυηνός. Δεν θυμάμαι αν μου άρεσαν τα γραπτά του στο αναγνωστικό του δημοτικού, μου άρεσε όμως το ψευδώνυμο Βιζυηνός.

Ίδια μέρα του 1994 πέθανε ο σημαντικότατος Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Τσαρλς Μπουκόφσκι.