30/3/13

Είναι μύθος η μακροζωία των Ικαριωτών



(Δεν είναι ρεπορτάζ, ούτε ακριβώς άποψη. Πρόκειται για σημειώσεις προβληματισμού μετά από συζητήσεις)
Διάβασα κάπου , «…προκαλεί εντύπωση η διαφορά στα ποσοστά μακροβιότητας μεταξύ των κατοίκων του Βορειοανατολικού τμήματος (1,1% του πληθυσμού άνω των 90 ετών) και του Νότιου Τμήματος (0,6%)». Προφανώς αυτό παρουσιάζεται επειδή στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν κοιτάσματα ραδίου με επακόλουθο τη ραδιενέργεια στο νερό και στον γρανίτη. Από αυτή την άποψη δεν προκαλεί καμία εντύπωση. (Σημείωση, το ΒΑ τμήμα του νησιού είναι ακατοίκητο, αλλά τέλος πάντων)

Όσοι ισχυρίζονται οι Ικαριώτες είναι δυνάμει αιωνόβιοι τραβούν την πραγματικότητα από τα μαλλιά επιλέγοντας ένα στατιστικό στοιχείο και παραβλέποντας ένα άλλο:

Ναι, σημειώνουν μεγάλο ποσοστό στον πληθυσμό οι άνω των 90. Οι 50-70 ετών όμως παρουσιάζουν πολύ μικρότερο ποσοστό απ’ όσο σημειώνεται σε άλλες χώρες ή μέρη της ελληνικής περιφέρειας. Ίσως οι «σοφοί» της μακροζωίας αγνοούν ότι πρώτη αιτία θανάτου σ’ αυτό το νησί δεν είναι οι καρδιοπάθειες, όπως στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά μακράν ο καρκίνος. Στους Ικαριώτες αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται μετά τα 50 τους χρόνια από την έκθεση στη ραδιενέργεια που περνάει και στην τροφική αλυσίδα. Παλιότερα όταν κανείς εκεί δεν μετρούσε τη ραδιενέργεια στο νερό και στο γρανίτη η κατάσταση ήταν χειρότερη. Ακόμα και σήμερα όμως αν μαθευτεί ότι πέθανε κάποιος ανάμεσα στα 50-70 κανείς δε ρωτάει από τι πέθανε. Όλοι είναι σίγουροι ότι χτύπησε πάλι ο καρκίνος. Όσοι καταφέρνουν και περνούν τα 70 χωρίς να προσβληθούν, αντέχουν άνετα άλλη μια 20ετία επειδή όπως λέμε «είναι πολύ γεροί οργανισμοί» και την μακροζωία την επιτρέπουν οι πληροφορίες που «μεταδίδουν» τα γονίδιά τους. Το ποσοστό λοιπόν των άνω των 90 χάριν (καλύτερα εξ αιτίας) του απελπιστικά μικρού ποσοστού των 50-70, που ειδικά στα χωριά της νότιας Ικαρίας σπανίζουν κι έτσι εμφανίζεται ηλικιακό χάσμα γενεών. Το ότι οι γέροι σ’ έναν τόπο είναι πολύ γέροι δεν σημαίνει ότι όλοι οι πατριώτες τους ζουν περισσότερο. Σίγουρα για να ξεκαθαριστεί κατάσταση και να διορθωθεί η πιθανή παρανόηση θα βοηθούσε μια στατιστική μελέτη ανθρώπων που εξ αίματος κατάγονται από την Ικαρία, αλλά γεννήθηκαν και ζουν σε άλλο μέρος. (Όπως κι εγώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: