26/3/13

ΑΘΛΗΤΙΚΑ-ΚΑ 26/03

Το 1926 μέρα σαν τη σημερινή έχουμε την ίδρυση του ποδοσφαιρικού συλλόγου Ρεάλ Οβιέδο στο Οβιέδο της Αστούριας στην Ισπανία.

Ίδια μέρα του 1945 γεννήθηκε ο Μιχαήλ Βορονίν, Ρώσος ολυμπιονίκης της γυμναστικής. Θυμίζουμε η γυμναστική είναι από τα αθλήματα που συμπεριλαμβάνονταν και στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896.

Εκεί σαν σήμερα ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό του ξίφους ασκήσεως διδασκάλων νικά τον γάλλο …Περονέ και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

Βέβαια πιο ξακουστός Ολυμπιονίκης μας στους πρώτους σύγχρονους αγώνες ήταν ο Σπύρος Λούης ο οποίος πέθανε πριν από ακριβώς 73 χρόνια, 26η Μαρτίου του 1940. Πρώτος νικητής του μαραθωνίου. Μας άφησε την έκφραση «Έγινε Λούης». Δε λέμε «Έγινε Λιούις», (Καρλ) αλλά «…Λούης». Πράγματι δεν ξεφεύγει από το κυνηγητό ο πιο γρήγορος, αλλά αυτός που έχει μεγαλύτερη αντοχή. Και το τρέξιμο να γλυτώσει και αντοχή να πληρώνει.

Ο Μανώλης Σαριδάκης έγραφε κάποτε στα ΝΕΑ, η Ελλάδα είναι η χώρα των μηνύσεων. Ένα εκατομμύριο μηνύσεις γίνονται κάθε χρόνο σε πληθυσμό 10.000.000 ανθρώπων. Έγινε βίτσιο η μήνυση και οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι δικηγόροι που κονομάνε.

Στο ποδόσφαιρο, συνεχίζει ο Σαριδάκης στα ΝΕΑ, αντί μηνύσεων, έχουμε «τις κλήσεις σε απολογία». Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ για παράδειγμα, σε μια μέρα κάλεσε σε απολογία τις μισές της ομάδες, οκτώ, για «υβριστική συμπεριφορά των φιλάθλων τους». Καντήλια, χυδαίες ύβρεις, άσεμνες χειρονομίες και ενίοτε, βιαιοπραγίες. Τα πρόστιμα που πέφτουν από την Επιτροπή είναι βαριά, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν πληρώνονται και πού καταλήγουν.

Επίσης, λόγω συγκυρίας, ουδείς γνωρίζει εάν η Εφορία - που τα παίρνει από όλους τους μισθωτούς- βάζει χέρι στα συγκεκριμένα ποσά, τα οποία είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ (όπως ανακοινώνεται αρμοδίως). Με δεδομένο το ότι οι φίλαθλοι δεν είναι παπαδοπαίδια ή και τα παπαδοπαίδια όταν πάνε στο γήπεδο βρίζουν, να ένας τρόπος να μαζέψει λεφτά το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: