24/3/13

ΠΑΡΑΜΟΝΗ 25ης Μαρτίου για πάντα ΟΛΑ-ΛΑ-ΟΥNΝΟΙ μας φάγαν τα χρυσά


Ημέρα του Κυρίου και της εβδομάδος κατά τας παλαιογραφάς, ο μεσημβρινός μας ήρθε φάτσα κάρτα με τον Ήλιο στις 6 και 22 δύο λεπτά  ενωρίτερα από χθες, η δύση του Ηλίου θα φανεί στις 6 και 38 το απόγευμα ένα λεπτό αργότερα από χθες. 24η Μαρτίου, 83η ημέρα του έτους, 281 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014.

Σαν σήμερα το 1933 έχουμε το ξεκίνημα της ναζιστικής δικτατορίας. Η γερμανική βουλή, το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση..

Μέρα σαν τη σημερινή του 1958 ο Έλβις Πρίσλεϊ κατατάσσεται στο στρατό με ΑΣΜ: 53310761. ίδια μέρα του 1999 το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Αρνείται, δηλαδή να το δώσει στην κυκλοφορία.

Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

Ποια η διαφορά, τότε, των γεφυρών του Βελιγραδίου από τις γέφυρες του υπόλοιπου κόσμου; Οι γέφυρες όλες ήταν και είναι πάνω από το νερό, πολλές γέφυρες του Βελιγραδίου όμως ήταν τότε κάτω από νερό. Τις γκρέμισαν με τους βομβαρδισμούς.

Το 1905 πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας Ιούλιος Βερν, που είχε γεννηθεί το 1828 πολύ νωρίς γι την εποχή του. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έγιναν αργότερα ταινίες όπως η «Μυστηριώδης νήσος», το ταξίδι στο κέντρο της Γης και φυσικά «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» ή «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα». Άλλα έργα του έγιναν και πραγματικότητα, όπως από τη Γη στη Σελήνη» Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του. Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη, εκτόξευσαν τη φήμη του από πολύ νωρίς. Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Αγαπημένος για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς τους και λοιπούς συγγενείς που ο Ιούλιος Βερν τους απαλλάσσει από τη δυσκολία να βρουν δώρο βιβλίο για να προσφέρουν στα παιδιά.

Απόψε κλείνει τα 87 του ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο γεννηθείς το 1926. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 και επίκαιρο έργο του «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω». Στην αγορά έχουν ανέβει οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης και πολίτες, κυρίως νοικοκυρές μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ ψωνίζουν και δεν πληρώνουν. Πέρυσι είχαμε προσφέρει προσκλήσεις για παραστάσεις αυτού του έργου. Όχι, θ’ αφήναμε έτσι που είναι η κατάσταση στη χώρα μας σήμερα.

Το 1935 εκτελούνται μετά από συνοπτική δίκη οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου, μόλις 23 μέρες πριν. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας. Τότε ήταν 24η Μαρτίου.

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882. 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη και από το Aids. Η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται και πάλι απειλητική, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου, αλλά και της εξάπλωσης του ιού του Aids. Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1973. 24η Μαρτίου αυτής της χρονιάς κυκλοφορεί το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark Side of the Moon», ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών.

1874 θα έρθει στον κόσμο ο Ουγγροαμερικανός ταχυδακτυλουργός Χάρρυ Χουντίνι, που τον δένανε τον βουλιάζανε και αυτός την κοπάναγε. Σίγουρα ο Χουντίνι είχε ελληνικές ρίζες ή ο Έλληνας έχει λίγο Χουντίνι μέσα του. Χούντα να μην έχει.

Θα έκλεινε απόψε τα 83 του ο Στηβ Μακ Κουίν, που γεννήθηκε 24η Μαρτίου του 1930. Πέθανε στα 50 του από καρκίνο. προς τιμήν του οι μηχανόβιοι της δεκαετίας του ’60 απεκαλούντο και Στιβμακουίνιδες.

24η Μαρτίου του 1939 γεννήθηκε η Άντζελα Ζήλεια, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Πολύ κλάμα, κυρίως με τον Ξανθόπουλο.

Τα 34 κλείνει απόψε ο αθλητής μας στα 400 μέτρα με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης. Γεννήθηκε το 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια: