9/2/13

ΕΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

9η Φεβρουαρίου, 40η ημέρα του έτους, 325 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014, το έτος που τουλάχιστον δεν έχει γρουσούζικο αριθμό. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:21, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 5:54 ένα λεπτό αργότερα από χθες. Η μέρα προβλέπεται μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά.

Παιδιά, προσοχή στα πληκτρολόγια, σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Χρόνια πολλά στο Μάρκελο που γιορτάζει και την πρώτη Αυγούστου καλό μήνα, χρόνια πολλά και στο Νικηφόρο, που γιορτάζει και στις δύο του Ιούνη που κράζουν το γουρούνι. Γιορτάζει κι η Νικηφορία, Νικηφόρα, Νίκη.

Σαν σήμερα το 1881 πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που μας παρέδιδε ψυχογράφημα των ηρώων του. Πολλά έργα του ήταν αυτούσιες στιγμές της δικής του ζωής.

Λίγα χρόνια μετά, 9η Φεβρουαρίου του 1909 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γ. Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, ήταν όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, και προπαγάνδιζε την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας. Από τη στιγμή που προπαγάνδιζε, δεν είχε άμεση σχέση με την αντικειμενική ενημέρωση όπως δεν έχει μέχρι σήμερα.

Σαν σήμερα το 1950 ο γερουσιαστής ΜακΚάρθι κατηγορεί 200 στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών ότι είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Στο τέλος κατήγγειλε ως κομμουνιστή και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τρούμαν που τον είχε βάλει σ’ αυτή τη θέση. Έτσι τον ξαπόστειλαν, πολλοί όμως καλλιτέχνες του Χόλυγουντ έχασαν για πάντα τη δουλειά τους.

Και ο μήνας έχει εννιά το 1954 όταν ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην παλιά Βουλή. Απέναντί του, λοξά δεξιά ήταν ένα υποκατάστημα τραπέζης το οποίο εληστεύθη στη δεκαετία του ’70. Ο Κολοκοτρώνης έδειχνε, αλλά κανείς δεν τον πρόσεχε. Μιλάμε για έργο του Τηνιακού γλύπτη Λάζαρου Σώχου, το οποίο βραβεύτηκε στο Παρίσι το 1900, τέσσερα χρόνια μετά μεταφέρθηκε στην Αθήνα, σε μια νησίδα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη και το 1954 μέρα σαν τη σημερινή με την ανάπλαση του προαυλίου χώρου της Παλαιάς Βουλής τοποθετήθηκε εκεί που το βλέπουμε όλοι και όλες μας σήμερα.

Το 1980 μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε ο Άγγελος Χαριστέας, που απόψε κλείνει τα 30 του.

9η Φεβρουαρίου του 1895 ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιγνίδι, το βόλεϊμπολ. Αναπτύχθηκε έξω από την Αμερική πρώτα στις χώρες της Άπω Ανατολής και μετά στην Ευρώπη. Ώθηση στην ανάπτυξη του αθλήματος έδωσαν οι κατά τόπους εκστρατευτικές αποστολές των Αμερικανών το 1919, που μοίρασαν 16.000 μπάλες για την ψυχαγωγία των στρατιωτών τους, αλλά και των ντόπιων. Οι γενναίοι πολεμούν γι την ειρήνη και τον αθλητισμό.

Το 1981 ήταν 9η Φεβρουαρίου όταν πέθαινε 66 ετών ο Αμερικανός ροκεντρολίστας Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον. Μεγαλύτερη επιτυχία του το «Rock Around The Clock». Ναι, ψευδώνυμό του, Μπιλ Χάλεϊ.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1996, σε ηλικία 75 ετών πέθανε από ανακοπή της καρδιάς, σχεδόν ξεχασμένη η Καίτη Ντιριντάουα, ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και τραγουδίστρια, σύζυγος του Κώστα Χατζηχρήστου, με τον οποίο είχε αποκτήσει μία κόρη. Είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση, εξαιτίας της οποίας υπέστη διώξεις και εξορίες. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Αικατερίνη Οικονόμου. Εργάστηκε αρχικά στην περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ και στη συνέχεια στο Θίασο του Μακέδου, ως τα πρώτα χρόνια της Κατοχής. Το Ντιριντάουα ήταν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που θυμίζει την ομώνυμη πόλη της Αιθιοπίας. Έπαιζε στο θέατρο ως το 1966.

9η Φεβρουαρίου του 1857 πέθανε στα 59 του ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», σεβαστός για τους ελεύθερους πολιορκημένους, δικός μας άνθρωπος για την Ξανθούλα μεγάλο σουξέ άλλης εποχής. Στην αρχή έγραφε Ιταλικά, μετά Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες και μετά με ελληνικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: