12/2/13

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Τρίτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, 12η Φεβρουαρίου, 43η ημέρα του έτους, 321 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014, που θα μας μπει δεν ξέρουμε γιατί. Η Γη δεν σταμάτησε να κινείται και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο που συναντήσαμε για πρώτη φορά στις 7:18, σταθερά ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 5 και 58, ένα λεπτό αργότερα από χθες. Η μέρα μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά από χθες, σαφώς δε βιάζεται να νυχτώσει, γιατί δεν έχουμε λεφτά να βγούμε έξω. Ας όψονται αυτοί που δε λένε να δώσουν λεφτά που θα ξόδευε ο κόσμος και θα κονόμαγε το κράτος φόρο, αφού ζητάμε πια αποδείξεις. Φτωχοί πολίτες, φτωχό κράτος. Οικονομική στενότης σημαίνει η καμπάνα που βαράει στενοκεφαλιά.

Σήμερα γιορτάζει ο Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτή, Πλωτίνα, Πλωτίνη, ώρα καλή στην πρύμνη σας. Γιορτάζει και ο Μελέτιος, Μελέτης, η Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα, που δέχονται χρόνια πολλά και στην πρώτη Σεπτεμβρίου, καλό μήνα και προσοχή, προσοχή, του Αγίου Βαλεντίνου φέτος πέφτει Κυριακή απόκριας. Οι μάσκες δε θα πέσουν.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1945 είχαμε την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας με σκοπό τον τερματισμό του εμφύλιου πόλεμου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ΕΑΜ και εξέλιξη τον τελευταίο εμφύλιο, γιατί είχαμε κι άλλους, από το 1821.

Σαν σήμερα το 1988 πέθανε στα 57 του ο Φώτης Μεσθεναίος, ο σκηνοθέτης του «Μινόρε της Αυγής.

12η Φεβρουαρίου του 1922 δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου που πέρασε και από την πρωθυπουργία. Καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά, αυτό το κείμενο αξίζει να δούμε ότι είχαμε και δημοκρατικότατες κυβερνήσεις από παλιά. Ο ελληνικός κινηματογράφος είχε άλλη γνώμη για τη δημοκρατία και όχι άδικα για την εποχή του.

12η Φεβρουαρίου ήτανε το 1809 όταν γεννιόταν ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος. Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. Μην ξανακούσω τη βλακεία ότι ο Δαρβινος είπε πως ο άνθρωπος κατάγεται από τον μπίθηκα. Είπε ότι άνθρωπος και πίθηκος έχουν κοινό πρόγονο.

Πόσο γίνεται ο Τζίμης Πανούσης σήμερα; Κλείνει τα 59. Είναι του 1954.

Πριν από 33 χρόνια ακριβώς, 12η Φεβρουαρίου του 1980 θα πεθάνει η Γεωργία Βασιλειάδου. Από τη φουρνιά ηθοποιών που ακόμα και σήμερα αλλάζουν το μικρό κόσμο μας.

Βρισκόμαστε στο 1910 ξημέρωσε 12η Φεβρουαρίου, μέρα που ο Γάλλος εξερευνητής Ζαν Σαρκό θα φτάσει πρώτος στην Ανταρκτική με το πλοίο «Γιατί όχι;». Αγγλιστί το Γουάι Νοτ ήταν τραβεστίδικο της Συγγρού. Ο Ζαν Σαρκό αθάνατος, έμεινε στην ιστορία,, ο Σαρκό ζει γιατί πήγε στου διαόλου τη μάνα, στην Ανταρκτική. Εμείς δεν κοντάμε να βγούμε στη Συγγρού του διαλόγου καλογέροι πώς το τρίβουν το πιπέρι.

Απόψε κλείνει τα 80 του ο σκηνοθέτης που τιμά τη χώρα μας διεθνώς ο Κώστας Γαβράς. γεννήθηκε 12 Φεβρουαρίου του 1933. Στο μουσείο της Ακρόπολης η χώρα μας δεν τον τιμά. Αποκατέστησε την κομμένη σκηνή, αλλά όχι ολόκληρη, μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα. το καταγγέλλω.

12η Φεβρουαρίου του 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς με αιγυπτιακό στρατό του πατέρα του αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο, βάζοντας σε κίνδυνο την Ελληνική Επανάσταση, αλλά δεν κωλώνουν τα παλικάρια, θα μας σώσουν αι ξέναι δυνάμεις στο Ναβαρίνο.

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλλι. Από τις ταινίες του, το 1967 γύρισε τη στρίγγλα που έγινε αρνάκι, μετά το Ρωμαίος και Ιουλιέτα, το 1977 την πιο γνωστή μας ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», ως σκηνοθέτης θεάτρου και λυρικού θεάτρου, ταινία του και η Τραβιάτα το 1983, Οθέλλος, Άμλετ, Τσάϊ με τον Μουσολίνι, ταινία του 1999 και μην ξεχνάμε την Callas Forever το 2002.

1982 γεννήθηκε ο αθλητής μας στίβου Λούης Τσάτουμας.

Το 1922 μέρα σαν τη σημερινή είχαμε την ίδρυση της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, που μας έφερε τον προπονητή Κετσπάγια στον Ολυμπιακό, τον διώξαμε αμέσως και τώρα είναι προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Ίδια μέρα του 1950 πέθανε ο Χρυσόστομος Ιωαννίδης, Κύπριος αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: