18/2/13

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ - ΚΟΑΛΑ

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, 18η Φεβρουαρίου, 49η ημέρα του έτους, 315 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014. Η Γη δεν σταμάτησε να κινείται και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο που θα συναντήσουμε για πρώτη φορά στις 7:11, σταθερά ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις έξι και τέσσερα το απόγευμα, ένα λεπτό αργότερα από χθες. Η μέρα μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά από χθες, σαφώς δε βιάζεται να νυχτώσει, γιατί δεν έχουμε λεφτά να βγούμε έξω.


Σήμερα εορτάζουν, ο Αγαπητός και ο Λέων, Λέοντας, Λεοντάριος, Λεοντάρης, Λεοντόκαρδος και Λεώ.

Σαν σήμερα το 842 λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα, σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Σύμφωνα με τη θεωρία του χριστιανισμού οι εικόνες δεν κάνουν θαύματα.

Ίδια μέρα με τη σημερινή το 1828 ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ' εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ' τους πειρατές. Δεν ήταν όλοι Σαρακηνοί, οι περισσότεροι πειρατές ήταν Έλληνες από διάφορα νησιά.

Σαν σήμερα το 1898 γεννήθηκε ο Έντζο Φεράρι, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης. Πέθανε στα 90 του το 1988.

Tο 1896 μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ ίδια μέρα το 2004 πέθανε η διεθνούς φήμης ηθοποιός μας Δέσπω Διαμαντίδου.

18η Φεβρουαρίου του 1952 η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου, εκ των ιδρυτών της ΕΔΑ, αποχωρήσας και πατέρας του Λεωνίδα.

Σαν σήμερα το 1943 οι Ναζί συλλαμβάνουν μέλη της γερμανικής αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο».

18η Φεβρουαρίου του 1883 - Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικό πρόσωπο. Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε τον Καζαντζάκη Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως, έχοντας ως αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημα του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται.

Σαν σήμερα το 1888 γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος. Ο πρώτος Παπανδρέου πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τώρα έχουμε τον τρίτο τον μακρύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: