20/1/13

ΕΙΚΟΣΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Κυριακή, η ημέρα της εβδομάδος που ανήκει στον Κύριο ημών κατά τας γραφάς, 20η Ιανουαρίου του 2013. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συνάντησε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:37, όπως χθες και προχθές, αλλά το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:34. Συμπέρασμα: η μέρα μεγαλώνει.


Σήμερα γιορτάζουν Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα. Όπως θέλετε τον λέτε. Ακόμα γιορτάζουν ο Θύρσος ή Θέρισος και Θύρσης, η Θύρσα και Θύρση και ο Φαβιανός καμία αντίρρση;

20η Ιανουαρίου του 1833, θα το θυμάστε, ο Βασιλεύς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα "Μαδαγασκάρη". Τούς συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.

Λοιπόν, μιας και τ’ του Άγιου Θύρσου ανήμερα μας φάνηκε παράξενο το όνομα και ψάχνοντάς το, εκτός από το Θέρισο ιεράρχη στην Καρπασία, βρήκαμε ότι Θύρσος απαντά στους αρχαίους ως ελαφρύ ραβδί, τυλιγμένο στην κορυφή του με φύλλα κισσού. Χρησίμευε κατά τις πανηγυρικές πομπές, όπου το κρατούσαν ψηλά όσοι έπαιρναν μέρος στις οργιαστικές γιορτές που γίνονταν προς τιμή του Διόνυσου. Υπάρχει η παράστασή του σε αγγεία, με παραστάσεις του Διόνυσου με τις Μαινάδες και τους Σάτυρους. Πριν από την εποχή του 5ου αιώνα χρησιμοποιούσαν και κλαδιά δέντρων ή και αμπελιού.

Αυτούς τους ανέχτηκαν μέχρι που έμαθαν ότι Όθων και Αμαλία δε μπορούσαν να φέρουν στον κόσμο διάδοχο. Οι Βαυαροί ήρθαν δεύτεροι μετά τον Καποδίστρια στην διοικητική οργάνωση της χώρας. Τρίτος ο Ραγκούσης κι εκείνο το κτήνος ο Καλλικράτης.

Μέρα σαν τη σημερινή το 1942 σε σύσκεψη Ναζιστών στο Βερολίνο αποφασίζεται η λεγόμενη «τελική λύση», δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης. Κούνια που τους κούναγε. Οι τελικές λύσεις είναι ολοκληρωτικές για τους εμπνευστές τους. Μετά από χρόνια ο πατήρ Μπους έθεσε τη Νέα Τάξη πριν εισβάλει στο Κουβέιτ που κατείχε το Ιράκ.

Σαν χθες το 2010 απολύεται από προπονητής μετά από σύντομη παραμονή του στον Ολυμπιακό ο λευκός Πελέ Ζίκο. Δεν έφτιαξε αυτός την ομάδα, αντικατέστησε άλλον προπονητή κι αυτός, αλλά δείχνει γι’ άλλη μια φορά ότι συνήθως οι μέτριοι παίκτες γίνονται καλοί προπονητές και οι καλοί παίκτες γίνονται μέτριοι προπονητές.

20η Ιανουαρίου του 1898 Βάσκοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία ιδρύουν την ποδοσφαιρική ομάδα της Ατλέτικ Μπιλμπάο. Σήμερα όλοι σκιάζονται να περάσουν από την έδρα της.

Το 1983 μέρα σαν τη σημερινή θα πεθάνει στα 50 του ο Βραζιλιάνος βιρτουόζος της μπάλας Φρανσίσκο Μανουέλ Ντο Σάντος, γνωστότερος ως Γκαρίντσα.

20η Ιανουαρίου του 1932 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για την Ευρώπη, ελπίζοντας να πετύχει δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών. Τι να σας λέω τώρα. Αν δε σας αρέσει το έργο, αλλάξτε χρώμα κι αν δεν σας φτάνουν τα λεφτά, πουλήστε το πορτοφόλι.

20η Ιανουαρίου του 1982 γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα. Σήμερα παιδί του σωλήνα λέμε συνθηματικά την απόδειξη που μας κόβει ο υδραυλικός.

20η Ιανουαρίου του 1956 γεννήθηκε η Ελληνίδα τραγουδοποιός Κρίστη από το Χρυσαυγή / Στασινοπούλου.

Σαν σήμερα το 1988 θα πεθάνει στα 85 της η χορογράφος Δώρα Στράτου. Το θέατρό της υπάρχει ακόμα στο πίσω μέρος του Φιλοπάππου, εμείς πιστοί στις παραδόσεις, αλλά δε μας κάνει καρδιά να περάσουμε το καλοκαίρι από κει. Τις γύρω ταβέρνες του Θησείου και των Πετραλώνων όμως τις τιμούμε δεόντως.

Το 1965 μέρα σαν τη σημερινή θα πεθάνει στα 44 ο Αμερικανός ντισκ τζόκεϊ Άλαν Φριντ, , στον οποίο πιστώνεται ο μουσικός όρος ροκ εντ ρολ.

Σαν σήμερα το 1920 γεννήθηκε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι. Από ταινίες του, «Ντόλτσε Βίτα», «Οκτώμισι» E la Nave Va - Και το Πλοίο Φεύγει, «Η Πόλη των Γυναικών το 1980, ενώ το 1978 τελείωσε την «Πρόβα Ορχήστρας», αλληγορική ταινία του για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και το μέλλον της Δημοκρατίας. Την είδα στο Άστυ, μαζί της προβαλλόταν και η «Μπέτη». Ο Φελίνι πέθανε το 1993.

Προσοχή, sos θέμα φυσικής. Μια ζωή εξετάσεις περνάμε, εμείς για την έξοδο από την κρίση και η χώρα μας για την έξοδο στην Ευρώπη. Το θέμα: 20η Ιανουαρίου του 1775 γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός και φυσικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, αυτός που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: