17/1/13

7 κάλπες τέσσερις τρύπες

Πώς επιβάλλεται στη Βουλή η κομματική πειθαρχία για μυστική ψηφοφορία; Όπως στο στρατό. Αν ένας από το λόχο κάνει παγαποντιά και δε βγει μόνος του να το πει τότε τιμωρούνται όλοι. Αν π.χ. μετά τις ψηφοφορίες για πιθανές παραπομπές λείπουν 5-6 κυβερνητικές ψήφοι τότε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θ’ αναγκαστούν να βγαίνουν ένας-ένας στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος και να στέκονται εκεί για 15 λεπτά. Θα κρατάνε ένα πλακάτ όπου θα γράφεται : «Είναι ο ….. βουλευτής του (της) …. ». Ό,τι ήθελε προκύψει.

Οι ψηφοφορίες στη Βουλή γίνονται πια με πολλές κάλπες για να μη βαριέται ο βουλευτής. Αν για παραπομπή από τη λίστα και στο δάσκαλο γινόταν η ψηφοφορία με τέσσερις κωλοκάλπες θα είχαμε στα "έλαβον":
  • Παπακωνσταντίνου 300 ψήφους βουλευτών. 
  • Βενιζέλος 299 ψήφους βουλευτών. (Από ευγένεια δεν ψήφισε κατά του εαυτού του) 
  • Παπανδρέου 300 ψήφους βουλευτών. 
  • Παπαδήμος 301 ψήφους. (300 των βουλευτών συν την ψήφο του καφετζή της Βουλής επειδή ο πρωθυπουργός ΑΤΜ δεν του άφηνε φιλοδώρημα)
Όπως καταλαβαίνετε, μετά από τέτοια αποτελέσματα δύσκολα θα μπορούσε να αποσχηματιστεί κυβέρνηση. Μελετώνται όμως από το ειδικό ψυχιατρικό τμήμα των υπογείων της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: