17/1/13

7 κάλπες τέσσερις τρύπες

Πώς επιβάλλεται στη Βουλή η κομματική πειθαρχία για μυστική ψηφοφορία; Όπως στο στρατό. Αν ένας από το λόχο κάνει παγαποντιά και δε βγει μόνος του να το πει τότε τιμωρούνται όλοι. Αν π.χ. μετά τις ψηφοφορίες για πιθανές παραπομπές λείπουν 5-6 κυβερνητικές ψήφοι τότε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θ’ αναγκαστούν να βγαίνουν ένας-ένας στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος και να στέκονται εκεί για 15 λεπτά. Θα κρατάνε ένα πλακάτ όπου θα γράφεται : «Είναι ο ….. βουλευτής του (της) …. ». Ό,τι ήθελε προκύψει.

Οι ψηφοφορίες στη Βουλή γίνονται πια με πολλές κάλπες για να μη βαριέται ο βουλευτής. Αν για παραπομπή από τη λίστα και στο δάσκαλο γινόταν η ψηφοφορία με τέσσερις κωλοκάλπες θα είχαμε στα "έλαβον":
  • Παπακωνσταντίνου 300 ψήφους βουλευτών. 
  • Βενιζέλος 299 ψήφους βουλευτών. (Από ευγένεια δεν ψήφισε κατά του εαυτού του) 
  • Παπανδρέου 300 ψήφους βουλευτών. 
  • Παπαδήμος 301 ψήφους. (300 των βουλευτών συν την ψήφο του καφετζή της Βουλής επειδή ο πρωθυπουργός ΑΤΜ δεν του άφηνε φιλοδώρημα)
Όπως καταλαβαίνετε, μετά από τέτοια αποτελέσματα δύσκολα θα μπορούσε να αποσχηματιστεί κυβέρνηση. Μελετώνται όμως από το ειδικό ψυχιατρικό τμήμα των υπογείων της Βουλής.