28/1/13

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς. Η πρώτη είναι του Κυρίου, η Κυριακή, η Δευτέρα είναι του άνεργου. 28η Ιανουαρίου. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:32,όπως και χθες, το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:42.

Απόψε κλείνει τα 77 ο μεγαλύτερος τουλάχιστον εν ζωή Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, που γεννήθηκε 28 Ιανουαρίου του 1936.

Σήμερα γιορτάζει η Χάρις και ο Παλλάδιος και Παλλάδης με ένα και δύο λάμδα. Παλλάς ήταν η Αθηνά που σύμφωνα με τη μυθολογία επάλλετο μέσα στο κεφάλι του Δία, του έφερε πονοκέφαλο και φώναξε τον Ήφαιστο, του άνοιξε το κεφάλι με ένα τσεκούρι και βγήκε από μέσα η Αθηνά θεά της γνώσης. Πόλις προς τιμήν της η Αθήνα. Αθηνά, Αθήνα, ο τόνος μεταφέρθηκε γιατί εθεωρείτο βλάσφημο να φέρει κάποιος το όνομα θεού. Διατηρείται μέχρι σήμερα στο ελληνορθόδοξο δόγμα, το Χριστός το κάνουμε Χρήστος. Οι καθολικοί έχουν όνομα Ιησούς ισπανιστί Χέσους. Εμείς όταν μας τρομάζει κάποιος κραυγάζουμε «Χριστέ μου!»

Έτρεχε ο μακαρίτης ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης, ο Μανωλιός Χριστός στο ο «Χριστός Ξανασταυρώνεται», είχε αργήσει να πάει στο θέατρο όπου έπαιζε, έτρεχε, γλίστρησε κι έπεσε κάτω. Μια κυρία τρόμαξε με το πέσιμο, φώναξε, «Χριστέ μου», μετά είδε τον Γκόλφη και είπε, «Α, ο Χριστός». (Άμεση εξυπηρέτηση)

Σαν σήμερα το 1881 πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αυτός που έφερε στο μυθιστόρημα τη μελέτη της ανθρώπινης ψυχής.

Σήμερα κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του Χριστόδουλου, αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος από το 1998 μέχρι το 2008. Κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε το 1939 και ανάμεσα στο 1967 και το 1974 σπούδαζε. Πριν περάσεις την πύλη που οδηγεί στην αυλή των θαυμάτων, καλό είναι να πιστεύεις σ’ αυτά.

28η Ιανουαρίου του 1896 κόβεται η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συνελήφθη να τρέχει με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ήταν 3 χλμ/ώρα. Κι αυτό δεν είναι τίποτα.

Ίδια μέρα του 1938 ο Γερμανός ραλίστας Ρούντολφ Καρατσόλα με Mercedes-Benz W195 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο με 432,7 χλμ/ώρα, επίδοση που παραμένει μέχρι σήμερα.

28η Ιανουαρίου του 1908 καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα το θεωρούμε δίκαιο, γιατί από την ώρα που παίρνεις το πτυχίο, μια ζωή τρέχεις και δε φτάνεις. Κάνεις δηλαδή τζόκινγκ. Αφιερωμένο σε όσους τελείωσαν οικονομικά τμήματα σχολών.

Γεννήθηκε το ’55 κι απόψε κλείνει τα 58 ο Νικολά Πολ Στεφάν Σαρκοζί ντε Ναγκί-Μποκσά. Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας πλήρη ονόματι. Ο πρόεδρος που στις εκλογές για πιθανή επανεκλογή του σημείωσε τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Γαλλίας. Δεν βγήκε καν πρώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: