25/1/13

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ΟΛΑ)

Ημέρα Παρασκευής Σαββάτου κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, 25α Ιανουαρίου, σήμερα ξεκινά άλλος ένας κύκλος βίας, δηλαδή ανάκαμψης της οικονομίας. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:33, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:39, η μέρα μεγάλωσε άλλα δύο λεπτά, να τα εκατοστίσει.

Σήμερα γιορτάζει ο Γρηγόρης, που μας κέρασε και στις 14 Νοεμβρίου και ως κινητή εορτή, Γρηγορίου του Παλαμά φέτος θα τον επισκεφθούμε και στις 28 Φεβρουαρίου. Γρηγόριος, Γρηγορία, Γόλης. Δε γιορτάζει ο Πολύδωρας, που είναι στα πόδια γρήγορας. Γιορτάζει όμως η Μαργαρίτα η Μαργαρώ όχι μόνο σήμερα αλλά και την 1η Σεπτεμβρίου, καλό μήνα να ’χουμε και τότε.

Το 1783 25η Ιανουαρίου σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άγγλος επιχειρηματίας Γουίλιαμ Κολγκέιτ, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής. Ο Κολυνός δεν ξέρουμε από πού μας ήρθε. Για την οδοντόκρεμα λέγαμε «Σύρε στο περίπτερο και πάρε μου έναν Κολυνό».

25 Ιανουαρίου του 1985 πέθανε στα 81 του η ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς και της διανόησης, ο Ηλίας Ηλιού.

Σαν σήμερα το 1847 έχουμε τα «Μουσουρικά». Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον Όθωνα και στον πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Κωστάκη Μουσούρο Μπέη. Ναι, Φαναριώτης ήταν, Ρωμιός δηλαδή, Ρωμαϊκής καταγωγής. Αυτοί γίνανε Έλληνες αναίμακτα για τους ιστορικούς, άλλοι με το ζόρι, απαγορεύεται να γίνουν Έλληνες, οι Αρβανίτες έγιναν με τη θέλησή τους. Όλοι νικήσαμε το Σουλτάνο, Νεοέλληνες, Νεότουρκοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, νικηταί και ηττημένοι.

25η Ιανουαρίου του 1836 θεμελιώνεται το κτήριο των Ανακτόρων στο λόφο της Μπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτήριο της Βουλής. Εκεί ήταν ο λόφος της Μπουμπουνίστρας.

Κι ενώ στη χώρα μας εδώ και αιώνες κανείς δε μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, σαν σήμερα το 1947 πέθανε στις ΗΠΑ και τα 48 του ο διαβόητος γκάνγκστερ, ο αιμοσταγής Αλ Καπόνε, ο οποίος σύρθηκε στη φυλακή για φοροδιαφυγή. Όλα ανάποδα μας έρχονται με την Αμερική.

Μη μιλάμε μόνο για τη Ζήμενς, το 1938: Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας «Τελεφούνκεν» για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Να το πάλι!... όλα στο Ζάππειο στο Ζάππειο.

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας. Πέθανε το ’92.

Δεν υπάρχουν σχόλια: