21/1/13

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, πρώτη εργάσιμη για κάποιους, 21η Ιανουαρίου και του 2010. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συνάντησε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:36, ένα λεπτό νωρίτερα από και χθες, το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:35, η μέρα μεγαλώνει.

Σήμερα γιορτάζουν Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, προσοχή, εορτάζει και στις 7 Μαρτίου. Γιορτάζει κι ο Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος και λοιπά που γιορτάζουν και το Πάσχα. Προσοχή, η Αναστασία σκέτη πανηγύρισε στις 22 Δεκεμβρίου. Χρόνια πολλά και στο Μάξιμο και στη Μάξιμη και Μάξιμα που γιορτάζουν και στις 10 Απριλίου. Το Μαξίμου γιορτάζει κάθε μέρα στο μάξιμουμ, αλλά μη μπλέκουμε σήμερα γιορτάζει και ο ήρωας της Ιλιάδος Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής. Στην Τροία τον λέγανε και Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα και Πατρούλα. Χρόνια πολλά και στο Νεόφυτο, τη Νεοφυτία, και τη Νεοφύτη.

Σαν ήμερα το 1905 γεννήθηκε ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ, το 1924 πέθανε ο Ρώσος επαναστάτης ηγέτης και Λένιν, ενώ το 1943 ίδια μέρα σαν τη σημερινή, ο στρατιωτικός, ήρωας της Πίνδου Κωνσταντίνος Δαβάκης θα πνιγεί μετά τον τορπιλισμό ιταλικού πλοίου που τον μετέφερε ως όμηρο στην Ιταλία.

21η Ιανουαρίου του 1982 η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αποδέχεται νομοθετική ρύθμιση για την αποποινικοποίηση της μοιχείας. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού οι δίκες δεν γίνονται στις εκκλησίες, αλλά στα δικαστήρια. Η μοιχεία παρέμεινε ως αιτία διαζυγίου, έπαψε όμως η ξεφτίλα να πηγαίνουν αυτόφωρο άνθρωποι χωρίς ρούχα τυλιγμένοι συνήθως με σεντόνια ή τραπεζομάντηλα.

Σαν σήμερα ήτανε, 21η Ιανουαρίου του 1978 και το άλμπουμ των Bee Gees «Saturday Night Fever» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 24 εβδομάδες. Τους λέγαμε και Τζι Μπιζ μετά από πισώπλατη ή καλύτερα πισωπρόσωπη φάπα γιατί πίσω από την πλάτη είναι το πρόσωπο.

Βρισκόμαστε στο 1790, 21η Ιανουαρίου είναι και ο δρ Ζοζέφ-Ινιάς Γκιγιοτέν προτείνει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τη χρησιμοποίηση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου και μέτρου ισότητας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Εξού και το παράνομά της, γκιλοτίνα. Θυμίζουμε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα είχαμε και στην Ελλάδα απ’ αυτό, διαβάστε το μυθιστόρημα δήμιος του Νίκου Φαρούπου και θα σας φωτίσει.

21η Ιανουαρίου του 1830 υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάς ανακηρύσσεται για πρώτη φορά ανεξάρτητο κράτος. Αρχαίοι Έλληνες σαφώς υπήρχαν, Νεοελληναράδες σαφώς και υπάρχουν, πασών των εθνοτήτων, αλλά όποιος μιλάει για την Αρχαία Ελλάδα, παρακαλείται να μας λέει και τα σύνορά της, θα μας σκλαβώσει.

Σαν σήμερα το 1911 διεξάγεται το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο με νικητή τον γάλλο Ανρί Ροζιέ, που οδηγούσε ένα «Τιρκά-Μερί».

21η Ιανουαρίου του 1898 σαν σήμερα ακριβώς απ’ όλες τις απόψεις, η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης από χρέη, που της δίνανε οι Ευρωπαίοι και ένα χρέος που δεν έλεγαν να της δώσουν. Όλα με άρωμα 2010. Μεγάρου Μαξίμου και Ηρώδου Αττικού γωνία, Ιπποκράτους, Συγγρού και Αγίου Κωνσταντίνου, το τρίγωνο της πολιτικής αμαρτίας, απόψε τα τηλεοπτικά κανάλια θα τιμήσουν στα κεντρικά δελτία ειδήσεών τους αυτή τη μέρα φόβου, περισυλλογής, ήπιων λόγων και αισιοδοξίας.

21η Ιανουαρίου του 1924 γεννήθηκε ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλης Σαβάλας ή όπως τον θυμόμαστε Κότζακ. Ο Φαίδων Γεωργίτσης, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1939.

21η Ιανουαρίου του 1950 πέθανε στα 47 του ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, τον γνωρίζουμε από τη «Φάρμα των Ζώων» και το «1984». Πνευματικός πατήρ του μεγάλου αδελφού. Το πραγματικό όνομα του Τζωρτζ Όργουελ ήταν Έρικ Μπλερ, τα άλλαξε και τα δύο γιατί πολλοί Ερίκοι έγιναν βασιλείς ενώ κάποιος με το επώνυμο Μπλερ θα έβγαινε μετά από χρόνια πρωθυπουργός και πολύ σωστά ήθελε να κρατάει αποστάσεις.

21η Ιανουαρίου του 1921 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη : Αρχέλαος Αντώναρος, διακεκριμένος Έλληνας σκιτσογράφος, που ξεκίνησε από την εφημερίδα «Μακεδονία», 15 ετών με το ψευδώνυμο Τότο. Η αίσθηση του χιούμορ υψηλή και για το γιο του. (Μπράβο, αυτός είναι ο ένας γιος του. Ψάξε τώρα τον άλλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: