18/1/13

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Διάγουμε τη ημέρα Παρασκευής Σαββάτου μοναδικής αργίας της εβδομάδος κατά τας παλαιάς και Ιουδαϊκάς γραφάς, 18η Ιανουαρίου 2010, η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συνάντησε τον Ήλιο για πρώτη φορά στον μεσημβρινό μας στις 7:37, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:32, η μέρα δεν σταματά ακόμη να μεγαλώνει.

Σήμερα γιορτάζουν οι Θανάσηδες. Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Θανάσος, Θανασάκης, Σάκης, Θάνος, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, ο Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης, Θεόδουλη, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεοδούλη.

Σαν σήμερα το 1914 γεννήθηκε ο ψαράς του Πειραιά Γιάννης Παπαϊωάννου, σημαντικός ρεμπέτης συνθέτης στο Πειραιώτικο τραγούδι, αστικοποιημένο νησιώτικο.

Ένα χρόνο αργότερα ακριβώς μετά τη γέννηση του Παπαϊωάννου, 18η Ιανουαρίου το 1915 θα γεννηθεί στα Τρίκαλα ο φίλος και συνεργάτης του ο Βασίλης Τσιτσάνης θεμελιωτής του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Πέθανε ίδια μέρα, 18η Ιανουαρίου του 1984.

18η Ιανουαρίου του 1923 για να γίνουμε Ευρωπαίοι καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο. Το παλιό, 14 μέρες πίσω, πηγαίνει με τον καιρό. Με το παλιό έχουμε 4 Ιανουαρίου. Η ηλίθια δικαιολογία για την κατάργηση του παλιού ήταν ότι έχανε μέρες, φυσικά ψέμα, γιατί οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το έχουν και δεν χάνουν. Από την άλλη είναι κουτό να λέμε ότι είναι αμαρτία να γιορτάζουμε τους αγίους με το νέο, ενώ η μέρα τους είχε καθοριστεί με το παλιό, γιατί αυτά δεν τα κάνει ο Θεός, αλλά κάποιοι άνθρωποι.

Σήμερα κλείνει τα 26 του ο παλαιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γρηγόρης Μάκος. Γεννήθηκε 18 Ιανουαρίου του 1987.

Σαν σήμερα το 1823 το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης.

18η Ιανουαρίου του 1933 γεννήθηκε ο Αμερικανός φυσικός και μηχανικός Ρέι Ντόλμπι, δημιουργός του συστήματος αποθορυβοποίησης Dolby. Όχι άλλο θόρυβο, τρέχουμε τώρα με ορθοπεταλιές.

18η Ιανουαρίου του 1965 η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς. Δεύτερος σπουδαιότερος βασιλικός γάμος μετά εκείνο του Κωνσταντίνου, βασιλιά του καρνάβαλου με την Άννα Μαρία. Ωραίος ο Βασιλικός στη γλάστρα, τόσο ωραίο λουλούδι τέτοια ωραία μυρωδιά αλλά τέτοιο χάλια όνομα!!!

18η Ιανουαρίου του 1996 ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

18η Ιανουαρίου του 1973, εδώ είχαμε χούντα σκοτάδι, αλλά στο Λονδίνο οι Pink Floyd μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον αριστουργηματικό δίσκο τους «Dark side of the moon». Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης.

Το 1936 μέρα σαν τη σημερινή πέθανε στα 71 του ο Άγγλος συγγραφέας Ρουντγιαρντ Κίπλινγκ, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. Έγραψε «Το βιβλίο της Ζούγκλας» και το «Μόγλη»). Οι περισσότεροι γνωρίζουν το όνομα Κίπλινγκ από το σταυρόλεξο. Ποίημά του το «Αν».

1892 σαν σήμερα γεννήθηκε ο Όλιβερ (Νόρβελ) Χάρντι, ένας Αμερικανός ηθοποιός που γνωρίζετε πολύ καλά, είναι το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός - Λιγνός». Ο Χοντρός. Πέθανε το 1957 στα 65 του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: