13/1/13

13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Κυριακή, του Κυρίου ημών ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, σήμερα, 13η Ιανουαρίου, σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, εορτάζουν ο Ερμύλλος και η Ερμύλλη, Ερμύλα.

H Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συναντήσαμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:39, όπως και χθες, το ξεπροβόιδισμά του Ήλιου καταγράφεται ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:27. Η μέρα μεγαλώνει, τα χιόνια έρχονται. Όχι απλώς δεν βρήκαμε περτρέλαιο, αλλά χάσαμε κι αυτό που είχαμε στα ντεπόζιτα.

13η Ιανουαρίου του 1995 εισαγγελείς στην Κρήτη κρίνουν νόμιμη την αρχαιολογική συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, γιατί σήμερα περιλαμβάνει και τους ίδιους.

13η Ιανουαρίου του 1992 έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι το 70% των εργαζόμενων γυναικών παρενοχλούνται σεξουαλικά στον τόπο εργασίας τους.

Ίδια μέρα στην άλλη άκρη της Γης η Ιαπωνία ζητούσε επίσημα συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τιμούμε τις γυναίκες. Θα προτιμούσαμε να το κάναμε αυτό όχι μετά τον εξευτελισμό τους. Ούτε πριν.

Απόψε κλείνει τα 53 του ο Τάκης Λεμονής και τα 44 του ο Μάικ Τάισον.

Εδώ και 14 χρόνια, 13η Ιανουαρίου του 1999 - Ο αστέρας του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρηση του από το άθλημα για δεύτερη φορά.

Ίδια μέρα το 1991 σαν σήμερα ο αγώνας ποδοσφαίρου ΑΕΚ - Ολυμπιακός βρισκόταν στο 85ο λεπτό και το σκορ ήταν 1-2. Τότε ο αγώνας διακόπηκε, επειδή η ατμόσφαιρα είχε γίνει αφόρητη λόγω δακρυγόνων. Έξω από το γήπεδο σκοτωνόταν από φωτοβολίδα νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού. Ένα μήνα μετά στη Ρόδο, επανάληψη και η ΑΕΚ κερδίζει 1-0 με γκολ του Μπατίστα.

Το 1895 μέρα σαν τη σημερινή συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ανεύρεση πόρων για τη διεξαγωγή των αγώνων. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε 920.000 χρυσές δραχμές για την αποπεράτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου. Το κακό είναι ότι τότε μπάζωσαν την πανέμορφη κοίτη του Ιλισού. Απέναντι από το στάδιο και το πρώτο γυμναστήριο, Φωκιανού.

1822, 13Η Ιανουαρίου η πρώτη εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων

13η Ιανουαρίου του 1990 λίγο μετά την εκλογή του παραιτείται από βουλευτής της Α' Αθηνών και αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Επειδή έγινε άλλος υπουργός Πολιτισμού και επιχορηΓήσεων με γάμα κεφαλαίο.

13η Ιανουαρίου του 1883 κάνει πρεμιέρα στο Όσλο το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο Εχθρός του Λαού». Στην Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια κάνει πρεμιέρα ο εχθρός του λάου-λάου.

13η Ιανουαρίου του 1859 γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του το 1943 ήταν μία από τις αντιστασιακές συγκεντρώσεις στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα. Άγγελος Σικελιανός: Στο φέρετρο αυτό ακουμπά όλη η Ελλάδα.

Σαν σήμερα το 1941 θα πεθάνει στα 59 του ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις, πασίγνωστος ο «Οδυσσέας» του. Στην Ελλάδα μεταφράζεται, «Ο τρέχω και δε φτάνω». (Και αλλάζουμε και βουλιάζουμε)
Έξω ντόρτια και καημοί.

Σήμερα συμπληρώνονται 63 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου παραδοσιακού βιολιστή και συνθέτη Δημήτρη Σέμση.

Σαν σήμερα το 1910 ο Λι ντε Φόρεστ, εφευρέτης του κενού σωλήνα, πραγματοποιεί την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, μεταδίδοντας μια ζωντανή παράσταση του Ενρίκο Καρούζο. Την εκπομπή μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μόνο λίγοι, που ασχολούνταν με το είδος και είχαν ραδιοφωνικούς δέκτες.

Ίδια μέρα, 18 χρόνια μετά, 13η Ιανουαρίου του 1928 τοποθετούνται σε σπίτια στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι πειραματικοί τηλεοπτικοί δέκτες ενώ η General Electric παρουσιάζει το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Σαν σήμερα το 1929 πέθανε ένας μεγάλος θρύλος της Άγριας Δύσης ο Γουάιατ Έρπ. Τέτοια ακούμε και μας ανοίγει η όρεξη για καουμποϊλίκια. Ο Έλληνας είναι απ’ τ’ Άγραφα, είπε λεβέντικα στην Εφορία «Κάνε τον καουμπόη». Και η εφορία του απάντησε, «Κάνε εσύ το άλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: