22/12/12

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Ημέρα Σάββατο κατά τας γραφάς, ο Ήλιος θα μας μουντζώσει επισήμως για πρώτη φορά στις 7:36, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα θα γίνει στις 5:07, άλλο ένα λεπτό αργότερα.
.
Μας μπήκε απ-αισίως η τριακοσιοστή πεντηκοστή έβδομη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 8 κι απόψε μόνο, παρά κάτι ώρες μέχρι το 2013, σε 3 μέρες έχουμε Χριστούγεννα και τίποτ' άλλο δεν έχουμε.

Διάγουμε την 22α ημέρα μηνός Δεκεμβρίου, σήμερα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας ανήμερα, η οποία εορτάζεται. Καλή ’ταν η απαγωγή της πεθεράς, τα λύτρα όμως φαρμάκι. Εορτάζουν Ζώιλος, Ζωίλος, Ζωΐλα, Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα.

Πριν από 204 χρόνια ακριβώς έχουμε στη Βιέννη πρεμιέρα σε κοινή συναυλία των Συμφωνιών αρ. 5 και 6 του «Κοντσέρτου αρ.4 για πιάνο και ορχήστρα», της «Φαντασίας για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα» καθώς και πρεμιέρα αποσπασμάτων από τη «Λειτουργία σε ντο μείζονα» του Μπετόβεν με τον ίδιο στο πόντιουμ ως διευθυντή.

Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του Ιρλανδού συγγραφέα: Σάμιουελ Μπέκετ. Πέθανε στα 83 του 22α Δεκεμβρίου του 1989. Έγραφε θέατρο του παραλόγου, που έχει όμως απόλυτη λογική στηριγμένο σε μία παράλογη αρχική σύμβαση. Ο Μπέκετ βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. Γνωστότερο έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό». Όχι κοντός, αλλά Γκοντό. Οι πονηροί χρησιμοποιούσαν τον τίτλο αυτό πριν την εκλογή του Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από 10 χρόνια ακριβώς, 22α Δεκεμβρίου του 2002 θα πεθάνει στα 50 του ο Άγγλος ρόκερ, ιδρυτής των «Clash», ο Τζο Στράμερ.

Σαν σήμερα το 1927 απεργούν στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το δώρο Χριστουγέννων έγινε από το 1927 ο 13ος μισθός.

22α Δεκεμβρίου του 1849 ματαιώνεται την τελευταία στιγμή η εκτέλεση του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

Το 1940 σα να μην πέρασε μια μέρα το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό πλοίο Antonietta. Προσοχή στην αντίστοιχη ελληνική ταινία, ενώ σαν σήμερα το 1940 καταλαμβάνεται η Χιμάρα από ελληνικά στρατεύματα. Από τότε ουδέν νεώτερον από το μέτωπο. Ήδη μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η Αγγλία είχε διαιρέσει την Ήπειρο, την άπειρο γη σε δύο κομμάτια.

22α Δεκεμβρίου του 1978 δια νόμου καταργείται η παλιά σημαία μας γαλάζια με λευκό σταυρό, που έμοιαζε με σκανδιναβική και θύμιζε τους Δανούς τέως βασιλείας μας. Επιβάλλεται η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 9 κυανές και λευκές ρίγες.

Σαν σήμερα 22α Δεκεμβρίου του 1915 θα γεννηθεί ο Νίκος Μπελογιάννης.

22α Δεκεμβρίου του 1989 η ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου. Την ίδια στιγμή πολλά χιλιόμετρα ανατολικά πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι δεν ήξεραν ότι είχε πέσει το τείχος, τι έμαθαν μόνο οι κάτοικοι της Τιμισοάρα συνοριακής πόλης επειδή έβλεπαν Ουγγρικά τηλεοπτικά κανάλια. Εκείνη τη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε οργανώσει συγκέντρωση στο Βουκουρέστι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ακούστηκε άξαφνα από κάτω το όνομα της πόλης Τιμισοάρα της οποίας η κάτοικοι είχαν ξεσηκωθεί και είχαν σφαχτεί από το στρατό. Λίγες ώρες μετά ο Τσαουσέσκου και η γυναίκα του θα είχαν εκτελεστεί.

22α Δεκεμβρίου του 1894 αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του Γαλλοεβραίου αξιωματικού του πυροβολικού Άλφρεντ Ντρέιφους, που κατηγορείται για προδοσία και θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, στο Νησί του Διαβόλου, στη Γαλλική Γουινέα. Αργότερα θα ξεσηκωθεί ο κόσμος, η δίκη ήταν παρωδία και η καταδίκη λόγω της φυλετικής καταγωγής του Ντρέιφους. Μεταξύ άλλων ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά δημοσίευσε στην εφημερίδα «L' Aurore» μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της χώρας, υπό τον τίτλο «Κατηγορώ». Θα ξαναγίνει η δίκη και θα βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι του πραγματικού εγκλήματος προδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: