13/11/12

Τρίτη και δεκατρείς Νοεμβρίου για πάντα (ola)

(Η ραδιοφωνική μας πλευρά από την ίδια μέρα του 2009)

Τρίτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:01, βαριεστημένα, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα θα γίνει άλλο ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, στις 5:14.

Μας μπήκε απαισίως μας η τριακο/σιοστή δεκάτη ογδόη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Δυστυχώς υπολείπονται μόνο 49  ημέρες ακριβώς μέχρι το 2013 που κακό χρόνο θα έχει.

Διάγουμε την 13η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, γιορτάζει ο Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα. Η έκφραση είναι «Πες τα Χρυσόστομε». Αναφέρεται στα σωστά και όχι στα ευχάριστα νέα.

Σήμερα γιορτάζουν και ο Δαμασκηνός και η Δαμασκηνή. Προσοχή, Δαμασκηνός ως επίθετο δεν έχει άμεση σχέση με το δαμάσκηνο, είναι αυτός που κατάγεται από τη Δαμασκό η οποία βγαίνει από τα δαμάσκηνα που καλλιεργούνταν εκεί. Άλλες πόλεις και χωριά με σχετικά ονόματα, η Μηλιά στη Φωκίδα, η Αμυγδαλιά και άλλα, όχι η Μήλος.

13η Νοεμβρίου του 1850 μέρα σαν τη σημερινή θα γεννηθεί ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο Σκωτσέζος συγγραφέας που μεταξύ άλλων έγραψε «Το Νησί των Θησαυρών», χρήσιμο για τον Γ. Παπακωνσταλμούνια και «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», χρήσιμο για ΝτόρΑντώνη.

Ίδια μέρα του 1979 θα πεθάνει 72 ετών ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς, ενώ ίδια μέρα του 2003 θα μας αφήσει χρόνους ο φωτογράφος της αντίστασης Σπύρος Μελετζής, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής φωτογραφίας. Είχε γεννηθεί το 1906.

13η Νοεμβρίου του 1646 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο από τους Ενετούς. Αν σας έλεγα το ελευθερώνουν, πώς θα σας φαινόταν; Οι κατακτητές έτσι εμφανίζονται. Ως απελευθερωτές. πως έλεγε ο προδότης που ενσάρκωνε στις ταινίες ο Αρτέμης Μάτσας, «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας». Συμπλήρωμα στο σκριπτ: «Εχθροί μας είναι οι κομμουνισταί». Δίδαγμα: Ο αντικομμουνισμός είναι που έκανε νοικοκύρηδες του κομμουνιστές.

Μη σας κρύψουμε ότι σαν σήμερα το 1928 έχουμε την πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα των σχεδιαστών και σεναριογράφων του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Εμένα μου άρεσε ο Ντόναλντ Ντακ, επειδή ζήλευα την τεμπελιά του.

40 χρόνια μετά, 13η Νοεμβρίου του 1968 κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ η ταινία κινουμένων σχεδίων των Beatles «Yellow Submarine». Την ίδια μέρα, το τραγούδι τους «Hey Jude» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.

Σαν σήμερα το 1963 η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας σημειώνει το μεγαλύτερο σκορ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ποδοσφαίρου. Συντρίβει με 16-1 τον ΑΠΟΕΛ, σε αγώνα του δευτέρου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το καταγγέλλουμε αν και είμαστε με την Ομόνοια και τον Ερμή Σαλαμίνας.

13 Νοεμβρίου του χίλια εννιακόσια τόσο γεννήθηκε η Άννα Βερούλη, εν πάση περιπτώσει έχει γενέθλια απόψε η το 1982 πρωταθλήτρια Ευρώπης του ακοντισμού. Οι πανηγυρισμοί της έγιναν νούμερο σε επιθεώρηση της Ελεύθερης Σκηνής, χοροπηδούντος του Δημήτρη Πιατά.

13η Νοεμβρίου του 1930 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι και ο θρησκευτικός γάμος είναι πολιτικός γάμος, αφού από την εκκλησία παίρνουμε το πιστοποιητικό που θα καταθέσουμε στο δήμο μας.

Σαν σήμερα 13η Νοεμβρίου του 1967 έχουμε την πρώτη προβολή της ταινίας του Δημόπουλου «Κάτι Κουρασμένα Παλληκάρια» με το Λάμπρο Κωνσταντάρα και….

13η Νοεμβρίου του 2002 το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ «Πρεστίζ» βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας. Από πρεστίζ άλλο τίποτα.

Σαν σήμερα το 1964 αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας. Ανέβαινες ψηλά για να δεις πανοραμικά το οικόπεδο που θ’ αγόραζες στους Θρακομακεδώνες, γιατί από κάτω τη θέα την κρύβανε τα πεύκα. Ο ΚΚ ο μεγάλος δεν τα έκαψε γιατί τον ενοχλούσε ο καπνός, απλώς, οικοπεδοποίησε το δάσος. Ό,τι κάψαμε-κάψαμε, τώρα μπετόν δασέ.

13η Νοεμβρίου του 1887 έχουμε τη «Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο. Τρεις διαδηλωτές νεκροί και 200 τραυματίες σε συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: