16/11/12

16 Νοεμβρίου για πάντα (ola)

Σήμερα παγκόσμια ημέρα ανεκτικότητας, οι Έλληνες φημιζόμαστε γι’ αυτό. Είμαστε ανεκτικοί, δεν ανεχόμαστε μόνο τους άλλους και τον εαυτό μας.

Παρασκευή Σαββάτου ως ημέρα της εβδομάδος κατά τας Εβραϊκάς γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:04, βαριεστημένα, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα στις 5:12, μια ώρα νωρίτερα από χθες.

Μας μπήκε απαισίως μας η τριακο/σιοστή εικοστή πρώτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Πράγματι, υπολείπονται 5Χ9 45 ημέρες ακριβώς μέχρι το 2013.

Διάγουμε την 16η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, γιορτάζει ο Ιφιγένεια Ματθαίος, Μαθαίος, Μαθιός, Ματθούλα, Μαθούλα. Μαθιός και Μαθός. Και παθώς.

16η Νοεμβρίου του 1825 Οι Έλληνες, υπό τον Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ στην μονή Δομνούς. Σημειώνουμε οι αποκαλούμενοι Τουρκαλβανοί δεν είναι Τούρκοι, είναι και αυτοί Ηπειρώτες, απλώς ήταν Μουσουλμάνοι.

Ίδια μέρα του 1828 οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, η οποία δεν υπέγραψε, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε ακόμα.

Σαν σήμερα το 1994 η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Εμείς δεν κωλώσαμε, αλλά δεν επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια.

Συνέχεια Στα πολεμικά μας έθιμα, 16η Νοεμβρίου του 1943 θα γεννηθεί ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Τσιμίνο. Τον ξέρουμε από τον Ελαφοκυνηγό με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε, (ταινία του Σταύρου Τσιώλη) σαν σήμερα το 1960 άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος γόης Κλαρκ Γκέιμπλ. Τον ξέρουμε απ’ «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Απόψε έχει γενέθλια η Γλυκερία. Σερραία, γεννήθηκε το χίλια εννιακόσια τόσο. Γλυκερία Κοτσούλα-Φωτιάδου.

16η Νοεμβρίου του 1922 θα γεννηθεί ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.

16η Νοεμβρίου του 1964 παραιτείται από αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, ο Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.

16η Νοεμβρίου του 1972 το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρωας», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Σκοτώνονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού. Καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε σε κανέναν, ούτε το λιμενικό έφταιγε, ούτε το δεξαμενόπλοιο, ούτε το πολεμικό ναυτικό. Σίγουρα το οχηματαγωγό βρέθηκε στη γραμμή πλεύσης του δεξαμενόπλοιου που είχε βγει για δοκιμές μετά από επισκευές στα ναυπηγεία του. Ήταν κενό φορτίου δεν είχε την ορατότητα ο αξιωματικός φυλακής να το δει στην πλώρη του και το χτύπησε όπου το έκοψε στα δυο και βυθίστηκε μετά από 5-6 λεπτά. Η τυφλή περιοχή μπροστά στο δεξαμενόπλοιο ήταν τρία μίλια, όμως δεν είχαν τοποθετήσει στην πλώρη ναύτη παρατηρητή. Στο δικαστήριο μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι ο κυβερνήτης του πολεμικού είχε ενημερωθεί για την πιθανή πρόσκρουση, αλλά δεν έδωσε σημασία. Τέλος πάντων, όταν εν μέσω Χούντας εμπλέκονται ΥΠΕΘΑ, Λιμενικό κι Εφοπλιστής τι να περιμένεις;

Σαν σήμερα το 1980 ο Ιάκωβος Κουμής και η Ματούλα Κανελλοπούλου χάνουν τη ζωή τους, όταν παρασύρονται από τεθωρακισμένο, «αύρα» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημάδεψαν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πορεία τότε έγινε Κυριακή 16η Νοεμβρίου.

16η Νοεμβρίου του 1849 ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση για συμμετοχή σε αντιτσαρική οργάνωση. Μετά από πόλεμο νεύρων με εικονικές εκτελέσεις και ατέλειωτες ώρες παραμονής του εκτελεστικού αποσπάσματος στην παγωμένη ύπαιθρο, η ποινή του Ντοστογιέφσκι μετατράπηκε τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: