15/10/12

ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

(Αν θέλετε ν' ακούτε το κείμενο ραδιοφωνικά από ίδια μέρα του 2009)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας καινάς γραφάς και διαθήκας, πρώτη εργάσιμη, για όσους κάνουν πως δουλεύουν, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως και βαριεστημένα για πρώτη φορά στις 7:31 ένα λεπτό αργότερα από χθες, μας ξεπροβοδίζει στις 6:48 το απόγευμα, βιαστικά, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες. Η μέρα έχασε άλλα δύο λεπτά από τη νύχτα που της είναι μεγαλύτερη (της μέρας) κατά 43 ολόκληρα λεπτά ή 86 μισά, ανάλογα με τη χρέωση.

Μας μπήκε απαισίως η 289η του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 77 ημέρες μέχρι το 2013, που ελπίζουμε όλοι να μας βρει στην Ελλάδα.

Διάγωμεν την 15η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, σήμερα γιορτάζουν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Λουκιανή και Σαββίνος Γιαννάτος και προσοχή η Σαβίνα με ένα βήτα δεν γιορτάζει σήμερα αλλά στις 11 Μαρτίου.

Σαν σήμερα 15η Οκτωβρίου του 1940 κάνει πρεμιέρα στους αμερικάνικους κινηματογράφους το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Δικτάτορας».

Ίδια μέρα στη Ρώμη το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας αποφασίζει επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Σήμερα, διεθνής ημέρα του λευκού μπαστουνιού, αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν με τον τρόπο τους, κάποιοι άλλοι έχουν τον τρόπο να μη βλέπουν ό,τι δεν τους συμφέρει.

15η Οκτωβρίου του 1815 ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί της Αγίας Ελένης.

15η Οκτωβρίου του 1968 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού ο Αμερικανός δισκοβόλος Αλ Έρτερ κερδίζει το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με βολή 64,78 μ. Τέσσερα συνεχόμενα χρυσά σε Ολυμπιακούς.

Σαν σήμερα το 1980 πέθανε στα 84 του ο αθλητικός παράγοντας, που διετέλεσε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης. Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έφερε το όνομά του.

15η Οκτωβρίου του 1844 θα γεννηθεί ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε, καμία σχέση με τον Ναζισμό, όπως λένε κάποιοι ηλίθιοι. Πέθανε το 1900 κι έμεινε η διαπίστωσή του: «Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

15η Οκτωβρίου του 1902 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

Ίδια μέρα, σαν σήμερα το 1954 αρχίζει η κατασκευή υπόγειων διαβάσεων στην Ομόνοια. Ακόμα σκάβουνε.

Το 1917 στις 15 Οκτωβρίου μια Ολλανδή καλλονή η Μαργκαρέτα Χερτρουίντα Τζέλε, θα εκτελεστεί στα 41 της ως κατάσκοπος. Τη λέγανε και Μάτα Χάρι.

15η Οκτωβρίου του 1908 θα γεννηθεί Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, διαπρεπής αμερικανός οικονομολόγος, οπαδός της Κεϋνσιανής Σχολής.

15η Οκτωβρίου, σήμερα είναι και παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: