14/10/12

Δεκάτη Τετάρτη Οκτωβρίου για πάντα (ola)

(Αν θέλετε ταυτόχρονα ν' ακούτε το κείμενο ραδιοφωνικά, από την ίδια μέρα του 2009)

Τετάρτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, δεύτερη εργάσιμη, ο Ήλιος μας μούντζώσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7 και 30, ένα λεπτό αργότερα από χθες, θα μας ξεπροβοδίσει με τις κότες βιαστικά στις 6 και 49 το απόγευμα, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες. Η νύχτα θα είναι μεγαλύτερη από την ημέρα κατά 41 ολόκληρα λεπτά.

Μας μπήκε απαισίως η 288η του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 78 ημέρες μέχρι το 2013 που θέλουμε δε θέλουμε θα μας μπει μαζί με την επιμήκυνση.

Διάγουμε την 14η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, διεθνή ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών.

Σήμερα γιορτάζει ο Γερβάσιος, η Γερβασία, όπως και ο Ιγνάτιος Αγαλλιανός, Άγιος με ονοματεπώνυμο. Προσοχή γιορτάζει και στις 20 Δεκεμβρίου, μην παραξηγηθείτε με το τηλεφώνημα. Καλείται και Ιγνάτης, υπάρχει και η Ιγνατία, αλλά δεν ξέρω το τηλέφωνό της. Σήμερα γιορτάζει και ο Ναζάριος, προσοχή, όχι Ναζιάριος, αν δεν τον γνωρίζετε καλά.

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για έναν ηθοποιό, σόουμαν και πάνω απ όλα τραγουδιστή των Πελόμα Μποκιού. 14η Οκτωβρίου του 2004 θα μας αφήσει έρμους και έκπληκτους ο Βλάσης Μπονάτσος.

14η Οκτωβρίου του 1952 θα γεννηθούν οι τραγουδοποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.

Σαν σήμερα, 14η Οκτωβρίου του 1962 στο μέτωπο κολάρο του Ψυχρού Πολέμου, ξεσπά η αποκληθείσα «Κρίση των Πυραύλων», όταν αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου U-2 φωτογραφίζει σοβιετικά πυρηνικά όπλα στην Κούβα. Εις ένδειξιν διαμαρτυρίας ο κωδικός U-2 αποχώρησε από το αεροπλάνο και πήγε κι έγινε όνομα συγκροτήματος στην Ιρλανδία.

14η Οκτωβρίου του 1976 θα κάτσει «στο σκαμνί» ο Καματερός για το «θαυματουργό νερό» του, που υποτίθεται ότι θεράπευε τον καρκίνο.

Σήμερα είναι και παγκόσμια ημέρα τυποποίησης. Προτύπων ή όπως λέμε στο χωριό, μέρα της πατέντας.

14η Οκτωβρίου του 1863 ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία και μάλιστα τέτοιες μέρες. Το ίδρυμα και τα βραβεία τα σκέφτηκε σαν λύτρωση για το κακό που είδε να προκαλεί η μη ειρηνική χρήση της νιτρογλυκερίνης που εφηύρε. Ειρηνική χρήση νιτρογλυκερίνης είναι μόνο στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Σαν σήμερα, 14η Οκτωβρίου του 1914 ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, κατ' εντολή της Αντάντ, εισέρχεται στη βόρειο Ήπειρο για να επιβάλει την τάξη, καθώς στην Αλβανία επικρατεί χάος.

Απόψε κλείνει τα 85 του ένας συμπαθέστατος ελάσσων Άγγλος ηθοποιός με διεθνή φήμη. 14 Οκτωβρίου του 1927 γεννήθηκε ο Ρότζερ Μουρ, γνωστός από τον «Άγιο» φυσικά, αλλά κυρίως από τον «Τζέιμς Μποντ». Έπαιξε στις χειρότερες ταινίες του 007, αλλά φυσικά δε φταίει αυτός. Εμένα μου άρεσε περισσότερο στους «Αντίζηλους» με τον Τόνι Κέρτις.

Παρακαλούμε, τώρα απομακρύνετε τα μικρά παιδιά και τον παππού από το μόνιτορ, γιατί έχουμε κάτι πολύ ευχάριστο: 14η Οκτωβρίου του 1993 παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήττα του στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, ποιος; Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: