4/10/12

Τετάρτη του Οκτώβρη χωρίς μισθό θα το 'βρει

Πριν από 100 χρόνια ακριβώς 4η Οκτωβρίου του 1912 έχουμε την απελευθέρωση της Ξάνθης. Σήμερα εορτάζουμε την απελευθέρωση της  Σκόντα Ξάνθης από την αστοχία και ανησυχούμε μην τυχόν γίνει κοντά στο γήπεδο στρατόπεδο συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών.
Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, τέταρτη εργάσιμη, άντε και καλή εβδομάσα, για όσους έχουν ρεπό Πέμπτη Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Μαύρη επέτειος, σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου του 2009, εξελέγη πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μας μπήκε από μαύρα μεσάνυχτα η τετάρτη μηνός Οκτωβρίου, καλό μήνα που λέει ο λόγος, διότι, λέγω, με την πρώτη θα μας μπει ο Οκτώβριος; Και με τη δεύτερη και με την τρίτη και με την τέταρτη και με την πέμπτη, μέχρι να τελειώσει ο μισθός μας. Έχεις ακόμα τέσσερις μέρες μέχρι να τελειώσει η βδομάδα ή ο μισθός σου, παίζει, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τα σπρεντ της Πορτογαλίας. Έτσι μας λένε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, κοντεύουν να μας πείσουν.

Μην ανησυχείτε όμως, μόλις 91 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2013, όταν θα έχουμε μάθει να ζούμε φτωχικά και δε θα χρειαζόμαστε πια δάνεια, γιατί θα έχουμε μπει στις αγορές μέχρι το λαιμό.

Σήμερα γιορτάζουν ο Ιερόθεος και ο Φραγκίσκος, χρόνια τους πολλά και πάντα τέτοια.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1955 θα πεθάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος που διετέλεσε και πρωθυπουργός για τρία χρόνια από το ’52 μέχρι το ’55 που πέθανε, χρονιά που γεννήθηκε πανηγυρικά ο ….. Τώρα ο Αλέξανδρος Παπάγος έγινε Παπάγου σκέτος, δίπλα του ο Γουδής κι όλοι Γιάννη εμείς το γουδοχέρι.

Σαν σήμερα το 1883 ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Όριεντ Εξπρές που έκανε πιο γνωστό η Αγκάθα Κρίστι. Μέρα σαν τη σημερινή του 1669 πέθανε ο Ολλανδός ζωγράφος Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν, πιο γνωστός ως Ρέμπραντ φυσικά. Ίδια μέρα γεννήθηκαν Αμερικανοί ηθοποιοί Τσάρλτον Ίστον το 1924 Σούζαν Σάραντον το 1946. 4η Οκτωβρίου και οι δύο.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1970 που πέθανε η Τζάνις Τζόπλιν με την ιδιαίτερη φωνή. Πήγε από ναρκωτικά, δε λέμε εμείς υπερβολική δόση, γιατί δεν ξέρουμε ποια δόση ναρκωτικού είναι φυσιολογική, αφού όλες είναι υπερβολικές, αλλιώς δε θα ήταν ναρκωτικά. Η Τζόπλιν κατάφερε να ζήσει μόλις 27 χρόνια κι ακόμα και σήμερα ανά πάσα στιγμή όλο και κάποιος την αναφέρει σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας.

4η Οκτωβρίου του 1987 είχαμε τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Η εθνική κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης. Από τότε επιτυχίες στην Ευρώπη φέρνουν άλλα αθλήματα με κύριο το «Έξω πάμε καλά».

Καλά. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας και Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, για την Ελλάδα αυθαίρετο στα καμένα με την προστασία της Πολιτείας Κηφισιάς και Εκάλης, όπου κάθονται οι κυβερνώντες. Σήμερα είναι και Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Τυχαίο; Δε νομίζω, είμαι σίγουρος.

Σαν σήμερα το 1908 η επαναστατημένη Κρήτη κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία, όμως, θα έρθει τέσσερα χρόνια αργότερα. Είδες γραφειοκρατία, πατριώτη; Αφού ο Βενιζέλος τσαντίστηκε τόσο που μετά την ένωση κυβέρνησε όλη την Ελλάδα για να μας τιμωρήσει. Και τα κατάφερε με το Ιδιώνυμο. Βέβαια τον βοήθησε και ο εχθρός του Βασιλιάς Κωνσταντίνος στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Δεν υπάρχουν σχόλια: