21/10/12

Να κατεβάζει ρολά και το "Μεγάλη Βρετανία"

Πολλές φορές οι φασαρίες στο Σύνταγμα γίνονται για έναν απλό και περιττό λόγο: για να προφυλαχτεί από ζημιές το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Κάπου στη δεκαετία του ’60 μάλλον το 64 με το σχέδιο Άτσεσον για την ανεξάρτητη Κύπρο επί πρωθυπουργίας Γ. (παππού) Παπανδρέου μαζεύτηκαν δεξιοί και πέταγαν ό,τι έβρισκαν και έσπασαν τζάμια του ξενοδοχείου. Απαιτούσαν βλέπεις ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και αφού θεωρούσαν υπεύθυνους γι’ αυτό την κεντρώα κυβέρνηση της Ελλάδας έκαναν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τους έφταιγε όμως και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας (νυν Ηνωμένο Βασίλειο) έτσι είπαν να σπάσουν το ξενοδοχείο που έχει αυτό το όνομα κι ας μην ήταν βρετανικής ιδιοκτησίας ποτέ των ποτών.

Από τότε κληρονομήσαμε όλοι διαδηλωτές και αστυνομικοί τις φασαρίες στο Σύνταγμα. Τις περισσότερες φορές γίνονται μόνο έξω από αυτό το ξενοδοχείο. Που παραμένει ανοικτό δε μπα να μαζευτεί στην πλατεία ένα εκατομμύριο κόσμος.

Λίγο πιο κάτω στην Πανεπιστημίου το ξενοδοχείο «Τιτάνια» έχει πολύ απλά κατεβασμένα τα ρολά και δεν χρειάζεται στρατούς αστυνομικών να το προσέχουν.

Να πει κάποτε ο αρχηγός της αστυνομίας στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία να πάνε να πνιγούνε. Δεν είναι υπάλληλός τους. Τους φυλάει διακριτικά και όχι με βαρύ πυροβολικό. Να κατεβάσουν ρολά και να μας αφήσουν ήσυχους όλους εμάς που κατεβαίνουμε στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα χωρίς καμία πρόθεση ούτε χαλίκι να πετάξουμε σε κανέναν, αλλά τρώμε καπνογόνα και χημικά.

Να τροποποιηθεί το Σύνταγμα σε βάρος του Μεγάλη Βρετανία.

ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ
Το 1914 η Μεγάλη Βρετανία προσέφερε την Κύπρο στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα, στην περίπτωση που η Ελλάδα θα λάμβανε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Ο φιλογερμανός Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄ όμως προτίμησε να κρατήσει ουδέτερη στάση και αρνήθηκε την προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: