22/10/12

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΔΟΥΚΑΤΟΥ

Αναρτήθηκε 10/12/2007

Η ολομέτωπη σύγκρουση Κυβέρνησης και εργαζομένων λήγει άδοξα. Ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ήδη έχει απειλήσει άγρια: «Σταματήστε τις απεργίες γιατί θα σας κάνουμε πάλι εκλογές».

Οι οικογένειες ακούγοντάς το αυτό ορμούν έντρομες στα σούπερ-μάρκετ και κατεβάζουν από τα ράφια ντάνες μακαρόνια και κούτες εβαπορέ. Η μαύρη αγορά αρχίζει πάλι να οργιάζει. Οι δημοσιογράφοι παίρνουν μάτι κρατώντας το φαναράκι της τηλεοπτικής συσκευής. Καθημερινή κουβέντα στα καφενεία και τις στάσεις λεωφορείων: «Μακαρόνια έχω πολλά, εβαπορέ όμως ένα».

Η δόξα, δράμα. Εγκαταλείπει τους πάντες -Κυβέρνηση κι εργαζόμενους- και πηγαίνει στη Βουλγαρία ν’ ανοίξει εργοστάσιο ζυμαρικών και ν’ αρμέξει εισαγόμενες αγελάδες που μουγκανίζουν στα Σέρβικα διαμαρτυρόμενες για την εισβολή των ξένων στα λιβάδια τους. Από τούδε και στο εξής παύει να θεωρείται ανέκδοτο το γνωστό: «Έλληνες λαθρομετανάστες στη Βουλγαρία». Οι κωμικοί ψάχνουν κάτι πιο παράδοξο. Ακόμα κι η Βροχοπούλου ανανεώνει το διαβατήριό της και χώνει στη βαλίτσα της ντάνες χαρτομάντιλα για ώρα ανάγκης.


Οι Κινέζοι ηγέτες όμως τους προλαβαίνουν όλους βλέποντας κίνδυνο στα εξωτερικά τους: «Αν συνεχιστεί αυτό στην Ελλάδα», δηλώνουν στον ΟΗΕ, «πολύ φοβόμαστε ότι θ’ αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας». Για εξομάλυνση και αποτροπή της εισροής εκατομμυρίων ψηλών Ελλήνων στη Σαγκάη, που συλλαμβάνονται κρυμμένοι κάτω από νταλίκες, γεμίζουν την αγορά φτηνά κινέζικα μακαρόνια και εβαπορέ. Η Ντόρα κάνει δώρο στα Σκόπια μια ντουλάπα αποκριάτικες στολές για να μην τ’ αναγνωρίζει κανείς. Τα ελληνικά ράφια των σούπερ-μάρκετ ξεκινούν πάλι τα προξενιά με το καλάθι της νοικοκυράς, που πηγαίνει πια μόνο του για ψώνια, αλλά δεν μιλά σε αγνώστους.

«Η αγορά τραβάει την ανηφόρα», το νέο σουξέ του Καρβέλα, που ερμηνεύει ο παρανοϊκός οικοδόμος με το καδρόνι στο Αρασέμ-Ζετέμ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα διαμαρτύρεται: «Μόνο τα επιτόκια ανεβαίνουν». Τα χρέη των Ελλήνων νοικοκυραίων σκούζουν:
-Κι εμείς τι κάνουμε;
-Κάντε το μαλάκα, συμβουλεύει ο υπουργός Κονομισιάς και Κονομημένων.

Ο Προϋπολογισμός αυτοκτονεί πέφτοντας στον Ιλισό και τον πατάει ένα αγροτικό τζιπ Κολωνακίου. Το άλογο σκίζει όλες τις πιστωτικές του κάρτες, που είχε κρυμμένες στο σκούφο του.

Συλλέκτης κατοχικών χαρτονομισμάτων είναι ο μεγάλος νικητής στο τηλεπαιχνίδι, «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος».

-Και τότε ξύπνησα. Τι να κάνω, γιατρέ μου; Μα, γιατί κιτρίνισες;
-Για να σου φαίνεται πιο φτηνή η αμοιβή που θα σου ζητήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: