27/10/12

27η Οκτωβρίου για πάντα (ola)

(Αν σας ενδιαφέρει η ραδιοφωνική περιπέτεια του κειμένου από άλλη χρονιά)

Ημέρα Σαββάτου πρώην αργία, κατά τας προμνημονιακάς γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 6:43, ένα λεπτό αργότερα από χθες, θα μας ξεπροβοϊδίσει βιαστικά και ένα λεπτό πιο νωρίς από χθες, στις 6:32 το απόγευμα. Η μέρα μίκρυνε άλλα δύο λεπτά και για τη νύχτα που αναγκαστικά μεγαλώνει δεν έχουμε λεφτά να την απολαύσουμε.

Μας μπήκε απαισίως μας η τριακοσιοστή πρώτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, δ
ιάγουμε την 27η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, γιορτάζει ο Λούππος, Λούππης, λούπα η δουλειά, μηχανική επανάληψη, λούπο ο λύκος ιταλιστί. Γιορτάζει και ο σοφός Νέστωρ, Νέστορας και η Νεστορία. Από Σοφία ο Έλληνας καλά πάει, η Τασία πού είναι!

27η Οκτωβρίου του 1822 ο Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο. Άμα θες να νικήσεις, νικάς. Άμα δεν ξέρεις τι να κάνεις τη νίκη, μεθάς και στο Διάολο την πας.

27η Οκτωβρίου του 1829 ο τσάρος Νικόλαος ο Α' αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια. Εδώ δούλεψε η τεκτονική στοά και κονομήσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς εξοντωτικές δαπάνες και χωρίς το 7 προς δέκα με την Τουρκία. θα μπορούσε να είναι 3 προς τρία να μείνει κάνα φράγκο για πασατέμπο.

Επί των αθλητικών, το 1922 όταν ο Μουσολίνι πραγματοποιούσε τη «Μεγάλη Πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας, τα ραδιόφωνα έλεγαν 27 Οκτωβρίου ανήμερα. Ο επίγονός του Μπερλουσκόνι δεν τα πάει τα πράματα, αλλά βιάζει κι αυτός τη Δημοκρατία.

Σα να μην πέρασε μια μέρα, βρισκόμαστε ακόμα στην 27η Οκτωβρίου του 1938 και η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον. Μιλάμε για φτηνές σεξουλιάρες γυναικείες κάλτσες.

27η Οκτωβρίου του 1927 η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος. Σημείωση, η ίδια η εθνική τράπεζα έφτιαξε την Τράπεζα Ελλάδος. Έτσι η μεγάλη μας τράπεζα δεν εξέδιδε πια τραπεζογραμμάτια, αλλά γραμμάτια και καθόριζε την αξία των πάντων όλων.

27η Οκτωβρίου του 1466 θα γεννηθεί ο Χέερτ Χέερτσεν, Ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος, που έγινε γνωστός με το λατινικό όνομα Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους. Στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε ως Έρασμο. Υπάρχει και η Εράσμιος προφορά κατά γράμμα, πώς λέμε στο μπόιτσο μόι.

Το 1977 σαν σήμερα πέθανε στα 85 του ο Τζέιμς Κέιν, Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ακουστά έχουμε όλοι το «Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα τρεις φορές».

27η Οκτωβρίου του 1505 θα πεθάνει στα 65 του ο Ιβάν ο Γ' Βασίλιεβιτς, o Βασιλείου στα ελληνικά, τσάρος της Ρωσίας. Δεν ήταν ο Ιβάν ο Βρωμερός, γιατί κανείς δεν τολμούσε να μαρτυρήσει πότε δεν πλενόταν, δεν ήταν ούτε ο Ιβάν ο Τρομερός, αυτός ήταν ο Ιβάν ο Δ’. Μιλάμε για τον Ιβάν, το Γιάννη δηλαδή, τον τρίτο το μακρύτερο.

Το 1811 27η Οκτωβρίου θα γεννηθεί ο Ισαάκ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς. Επί του θέματος περισσότερα δεν έμαθα, μη με παρεξηγήσουνε.

Σαν σήμερα το 1782 θα γεννηθεί ο Ιταλός μάγος του βιολιού, Νικολό Παγκανίνι, ο πιο προικισμένος βιρτουόζος βιολονίστας και συνθέτης. Θα ζήσει 58 χρόνια. Δυστυχώς δεν έχει ηχογραφηθεί κανένα κονσέρτο του. Ως συνθέτης δεν έλεγε πολλά, όπως και ο πιανίστας Σοπέν. Τόσο χρυσοδάχτυλοι, που περισσότερο συνέθεταν έργα που δε θα μπορούσε να παίξει καλά κανένας άλλος εκτός από τους ιδίους. Αυτό περιορίζει την έμπνευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: