22/10/12

22 Οκτωβρίου για πάντα (ola)


Διάγουμε την 22α ημέρα μηνός Οκτωβρίου, σήμερα γιορτάζουν ΑβέρκιοςΑβερκία. Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, πρώτη εργάσιμη για όσους δούλευαν, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:38, ένα λεπτό αργότερα από χθες. Το ξεπροβόιδισμα βιαστικό, ένα λεπτό πιο νωρίς από χθες, στις 6:38 το απόγευμα. Η νύχτα μεγαλύτερη από την ημέρα κατά μία ώρα ακριβώς ή δυο ημίωρα, ανάλογα με την τηλεφωνική  χρέωση.

Μας μπήκε απαισίως η 296η του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 71 ημέρες μέχρι το 2013 για το οποίο θα μετανιώσουμε που μας μπήκε. .

22α Οκτωβρίου του 1824, μεσούντος του Εθνικού Ξεσηκωμού, ο Παπαφλέσσας εισβάλλει στην Αρκαδία για να πλήξει τους οπαδούς του Κολοκοτρώνη. Καμία σχέση με ποδόσφαιρο, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του δεύτερου Εμφύλιου Πολέμου. Ρε πράματα που μαθαίνουμε τώρα, που δεν τα μαθαίναμε στο σχολείο!..

Σαν σήμερα το 1844 οι «Αντβεντιστές της 7ης ημέρας» -μία χριστιανική αίρεση στις ΗΠΑ- μάταια περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού και το τέλος του κόσμου, όπως τους είχε υποσχεθεί ο πνευματικός τους ηγέτης Ουίλιαμ Μίλερ. Από τότε και ο Μπους ο νεώτερος και πολλοί ακόμα απογοητεύθηκαν που δεν ήρθε το τέλος του κόσμου όταν το περίμεναν αυτοί, ούτε όταν δεν το περιμένει κανείς σοβαρός άνθρωπος.

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου, στην Αλεξάνδρεια 22α Οκτωβρίου του 1937. Πέθανε στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 1982, μόλις 45 ετών.

22α Οκτωβρίου του 1991 επιλέγεται ως νέος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Δημήτριος Αρχοντόνης, μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος. Και μ’ αυτόν πλακώθηκε ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Στην «Κρίση των Πυραύλων», σαν σήμερα το 1962 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι καταγγέλλει σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι υπάρχουν βάσεις ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί, σε μια ζώνη 500 μιλίων, τουτέστιν τρέχα γύρευε. Κάτι που ίσως αγνοούμε, ο Κένεντι ξεκίνησε την ανάμιξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

22α Οκτωβρίου του 1811 γεννήθηκε ο Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας Φραντς Λιστ.

To 1919 ίδια μέρα θα γεννηθεί η Ντόρις Λέσινγκ, η Αγγλίδα συγγραφέας που πήρε πριν από πέντε χρόνια το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: