17/9/12

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

17η ημέρα μηνός Σεπτεμβρίου, σήμερα γιορτάζουν η Αγαθόκλεια και ο Αγαθοκλής που συναντάται και ως Αγαθοκλέας ή Αγαθόκλεος. Χρόνια πολλά στην Αγάπη και στην Ελπίδα. Γιορτάζει κι ο Παντολέων, Παντολέοντας και Παντολεοντής, τα πάντως όλα αλλά Λέων, χρόνια πολλά και στην Παντολεοντία, Παντολεοντή.

Γιορτάζει κι ο Πηλεύς, ο Πηλέας, ντε, γιορτάζει και η Πίστις την Πίστη μου μέσα. Σήμερα και του Ολιβιανού, που γιορτάζει και στις 29 Μαΐου. Καλείται και Ολβιανός, είναι κι η Ολιβία ή Ολίβια, και Όλιβ Όιλ γκόμενα του Ποπάυ, να ζήσει το σπανάκι κονσέρβα, προσοχή το σίδηρο που περιέχει δεν είναι αφομοιώσιμο από τον οργανισμό του ανθρώπου. Χαιρετισμούς και τα χρόνια μας πολλά στη Σόνια, τη Σοφία ορθή, χρόνια γερά με τσαμπουκά στο Σοφιανό, τη Σοφιανή, Σοφούλα. Γιορτάζει κι ο Σοφούλης, η Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα και Φιφή. Το Φίφης είναι για τον Ιωσήφ που δε γιορτάζει σήμερα.

17η Σεπτεμβρίου του 1931 γεννιέται ο μεγάλος δίσκος. Βινυλίου. Η δισκογραφική εταιρία RCA λανσάρει για πρώτη φορά τον δίσκο 33 1/3 στροφών, με ηχογραφημένη την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν. Λόγω υψηλού κόστους, το εγχείρημα δεν θα έχει εμπορική επιτυχία, παρά μόνο 17 χρόνια μετά, το 1948, από την αντίπαλο της RCA, Columbia.

17η Σεπτεμβρίου του 1921 οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του ελληνικού στρατού στο Αφιόν Καραχισάρ και σαράντα χρόνια μετά 1961 οι πραξικοπηματίες της Άγκυρας εκτελούν τον Αντνάν Μεντερές, τον κρέμασαν στην πλατεία. Ο Μεντερές ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.

17η Σεπτεμβρίου του 1743 θα γεννηθεί ο Γάλλος φιλόσοφος Μαρκί ντε Κοντορσέ, από τους θεμελιωτές του Διαφωτισμού. Ναι, αλλά ίδια μέρα του 1971 γεννήθηκε και η Αντριάνα Σκλερανίκοβα, διάσημο μοντέλο από τη Σλοβακία, σύζυγος του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ.

Πριν από 47 χρόνια ακριβώς, 17η Σεπτεμβρίου του 1965 ορκίζεται η τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.

Σαν σήμερα το 1910 κάποιος Βρετανός ψυχίατρος υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσβάλλονται ψυχοπαθολογικά με τον ίδιο ρυθμό, σε 40 χρόνια ο αριθμός των τρελών θα ξεπεράσει εκείνο των γνωστικών. Ευτυχώς διαψεύσθηκε, τουλάχιστον επισήμως. Εμφανίστηκαν τα ψυχοφάρμακα στην πιάτσα και άδειασαν τα ψυχιατρεία. Το σωστό δυο παραχαραγμένοι στίχοι του Άσημου, «Ανοίχτε τα τρελάδικα να μπει ο κόσμος μέσα».

Απόψε κλείνει τα 39 του, γεννήθηκε 17 Σεπτεμβρίου του 1973, ο Θεμιστοκλής Νικολαΐδης. Τον ξέρετε. Είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της ΑΕΚ. Ντέμης Νικολαΐδης. Πού θα πάει, σε λίγο θα τον βλέπουμε από το βουλευτικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από 30 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982 θα πεθάνει ο Μάνος Λοΐζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: