18/7/12

ΛΕΞΙΚΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναρτήθηκε 11/7/2007
AGB: Εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης. Τα αρχικά της σε ελληνικούς χαρακτήρες του πληκτρολογίου είναι ΑΒΓ. Γι’ αυτό η λατινιστί "AGB" (ελληνιστί "ABΓ") αποτελεί το αλφαβητάριο όσων δεν ξέρουν να κάνουν τίποτ’ άλλο από το να παρουσιάζουν στις εκπομπές τους μηδενικά που τα αναδεικνύουν σε νούμερα και την άλλη μέρα μελετούν μόνο νούμερα τηλεθέασης. Οι μετρήσεις αυτής της εταιρείας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, που έχουν άλλα, λιγότερο κιτς μέτρα (π.χ. οι πωλήσεις του προβαλλόμενου προϊόντος) για να διαπιστώνουν αν πιάνουν τόπο τα τηλεοπτικά σποτ.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ακροδεξιός μπαμπούλας για να διστάζει ο λαός να στραφεί αριστερά. Δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίρνει δεξιότατα λαϊκά μέτρα, τα οποία όμως φαντάζουν αριστερά, επειδή έτσι τα χαρακτηρίζει ο ακροδεξιός.

ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ: Ό,τι επικαλείται όποιος θέλει να δικαιολογήσει μια πράξη ή μη πράξη του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ: Πρώην δημοσιογράφοι. Παλιά καλούνταν και "παρουσιαστές ειδήσεων". (εξαίρεση όσοι απασχολήθηκαν στην νεαρά κρατική (δημόσια;) τηλεόραση που ήταν ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου)
Οι των κεντρικών ειδήσεων συνήθως διατηρούν και εκπομπή συμμετοχών με τη μορφή του πάλαι ποτέ τοκ-σόου. Είναι προστάτες, πλύντες και καλλιεργητές της τηλεοπτικής εικόνας υπουργών. Πολλές φορές και οι ίδιοι είναι επίδοξοι βουλευτές, αλλά και υπουργοί.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙΡΟΥ: Πρώην μοντέλα, άντρες ή γυναίκες, που δεν έχουν ιδέα από μετεωρολογία ή δημοσιογραφία, αν κι εμφανίζονται ως τελούντες δημοσιογραφικό λειτούργημα, πολλές φορές μάλιστα γίνονται και μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α. για να έχουν ατέλεια στις θεατρικές επιθεωρήσεις που τις σατιρίζουν. Παρουσιάζουν το δελτίο καιρού των καναλιών με ψηλά τακούνια και ψηλά φουστάκια, για να μη φύγει ο κόσμος απ’ τη συχνότητα και για να μην προσέξει κανείς τον καιρό, αλλά τους συνεχώς στροβιλιζόμενους μηρούς τους. Έτσι, δεν χαλάει η διάθεση του κοινού, ιδανική συνθήκη για τα πράιμ-τάιμ τηλεοπτικά προγράμματα που ακολουθούν και παρουσιάζουν μια υποτίθεται ευτυχισμένη ζωή πολλών άλλων. σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στα δελτία ειδήσεων φιλοξενούνται κανονικοί μετεωρολόγοι οι οποίοι κακώς καλούνται καιροσκόποι. Για ευνόητους λόγους παρουσιάζεται μόνο ανδριάντας τους και όχι τα στραβά και χοντρά τους πόδια χωρίς ψηλοτάκουνες γόβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: