25/10/12

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα το 1881 γεννήθηκε ο Πάμπλο Πικάσο, και το 1939 ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας Νίκος Νικολαϊδης. Πέθανε πριν από τρία χρόνια και μας άφησε τη «Γλυκιά Συμμορία».

Εσύ που μας διαβάζεις σήμερα και κλείνεις τα 39 σου, την μέρα που γεννήθηκες, 25η Οκτωβρίου του 1973 πέθανε μόλις 40 ετών ο Αιθίοπας θρύλος του μαραθωνίου: Αμπέμπε Μπικίλα. Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964. ίδια μέρα του 1980 πέθανε στα 70 του ο εκδότης Νάσος Μπότσης, ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή».  Τώρα υπάρχει το σημαντικό ίδρυμα Μπότση.

Σήμερα γιορτάζουν, αλλά δεν απαντάνε στα τηλέφωνα μην τους κουβαληθείτε να ντερτικώσετε, γιορτάζουν η Χρυσάνθη, ο Χρυσάφης, Χρυσάφιος και φυσικά η Χρυσαφένια. Ό,τι πιάνεις στα χέρια σου να γίνεται χρυσό, λέει ο λαός, ελπίζουμε όχι το φαγητό και λυσσάξουμε στην πείνα όπως ο βασιλιάς Μίδας, όπου Γιώργος και μάλαμα, δηλαδή χρυσάφι. Επειδή όμως δε μπορούμε να πιάσουμε εύκολα χρυσάφι στα χέρια μας, παρά μόνο τη βέρα όταν την πάμε γι’ αμανάτι, λέμε χρυσό μου παιδί, χρυσή καρδιά, χρυσή αλλαγή στο ποδόσφαιρο και λοιπά. Χρόνια πολλά και στον Τέρη Χρυσό.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1917, οι Μπολσεβίκοι επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης που στις μέρες μας άγιασε για να μην την συγχέουν με την Πετρούπολη πάν’ απ’ τα πρώην Νέα Λιόσια.

Για την Αγία Πετρούπολη, μιλάω. Οκτωβριανή Επανάσταση με το παλιό, που έγινε Νοέμβριο με το καινούργιο ημερολόγιο.

Σαν σήμερα το 1864 γεννηθηκε ο Τζον Φράνσις Ντοτζ, αμερικανός πρωτοπόρος της αυτοκίνησης, που κατασκεύασε το πρώτο μεταλλικό αυτοκίνητο. Πέθανε το 1920.

Μαύρη μέρα σαν τη σημερινή του 1822 αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, των ελεύθερων πολιορκημένων του Σολωμού που μελοποίησε ο Μαρκόπουλος. Πολιορκητές ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής.

Προσοχή, είναι γρουσουζιά να περνάτε κάτω από τηλεοπτικά παράθυρα. Μπορεί να πέσει κάνας Πάγκαλος στο κεφάλι σας.

Κι όμως 25η Οκτωβρίου του 1922 η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο στρατοδικείο στρατιωτικούς και πολιτικούς, ως υπευθύνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 Ο Αδόλφος Γεωργιάδης και ο Μπενίτο Πλεύρης δημιουργούν τον Άξονα Βερολίνου - Ρώμης. Εκείνη τη μέρα οι εφημερίδες που επιτρεπόταν να κυκλοφορούν έγραφαν 25 Οκτωβρίου του 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια: