20/10/12

Εικοστή Οκτωβρίου για Πάντα Κοάλα

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης και Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που έχουν κι απαιτήσεις και κάνουν και στάσεις εργασίας.

20η Οκτωβρίου του 1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Πού να ήξεραν ότι τους την είχε στημένη το Πατριαρχείο και τους αφόρισε!...

Πριν από 158 χρόνια ακριβώς, 20η Οκτωβρίου του 1854 γεννήθηκε ο Γάλλος καταραμένος ποιητής Αρθούρος Ρεμπό. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών. Τυχοδιώκτης που έζησε μόνο 37 χρόνια. Διετέλεσε μέχρι και δουλέμπορος στην Αφρική. Η ζωή των ποιητών δεν είναι πάντα τόσο γοητευτική όσο νομίζουμε.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1932 πέθανε στα 84 ο Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών.
(Είναι κανόνι δεν ξεφουσκώνει, σηκώνει οικονομικά βάρη και δεν κλατάρει)

Σαν σήμερα 1968 ο Έλληνας «κροίσος» Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι και πέντε χρόνια μετά, πάλι στο κοσμοπολίτικο κλίμα, 20η Οκτωβρίου του 1973 οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για τη γυναίκα του Μπάουι. Τότε το έφεραν οι γονείς μου σε 45ρι, αλλά το έχασα.

Ίδια μέρα με τη σημερινή μέρα του 1980 ξεσηκώνονται οι μοναχοί στα Μετέωρα για τα γυρίσματα της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο» της σειράς Τζέιμς Μποντ, με πρωταγωνιστή τον Μούρη, Ρότζερ Μουρ.

Συμπληρώνονται σήμερα 13 χρόνια από το θάνατο του επιχειρηματία Λουκά Μπάρλου, που διετέλεσε και πρόεδρος της ΑΕΚ, ο πιο επιτυχημένος διοικητικός ηγέτης που ανέδειξε η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας. Είχε γεννηθεί το 1920 πέθανε το 1999. Είχε αποτύχει το 1981 να εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ στη Βήτα Αθηνών.

Σήμερα κάποιοι γιορτάζουν, αλλά δεν απαντάνε στα τηλέφωνα μην τους κουβαληθείτε να ντερλικώσετε. Γιορτάζουν ο Γεράσιμος που ως υπουργός θεωρήθηκε ως γέρος και άσημος, κάτσε καλά Γεράσιμε, χάσαμε Μάκη, πού είναι ο Μικές, που λέγεται και Μίκης. Όλη αυτή η παλιοπαρέα γιορτάζει και στις 16 Αυγούστου και στις 4 Μαρτίου.

Χρόνια πολλά και στη Ντιάνα ή πέτυχες Διάνα, όχι στην Αδαμαντία. Διάνα ήταν για τους Ρωμαίους η θεά των Ελλήνων Άρτεμις, γι’ αυτό γιορτάζει κι αυτή, λέγεται και Αρτεμία, Αρτέμη, Αρτεμισία, Αρτέμιδα, υπάρχει και ο Αρτέμιος και ο Άγιος Αρτέμιος στο Παγκράτι και ο Αρτέμης Μάτσας, γιορτάζει και η και η Ενόη μαζί με την Κερασιά, Κερασία, δεν υπάρχει το τραγούδι εκούνησε την ανθισμένη την κερασιά, ούτε την κουνάει την αχλαδιά. Μιλάμε για την αμυγδαλιά, αλλά σήμερα γιορτάζει η Κερασία γλυκό και το κερασάκι στην τούρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: