6/7/12

6% Ιουλίου


6η Ιουλίου, Παρασκευή Σαββάτου ημέρα της εβδομάδος κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, 189η ημέρα του έτους, 177 κι απόψε μείνανε μόνο για το 2013 κι ακόμα δεν πάθαμε ακόμα τίποτα. Ο μισθός σκέφτεται αυτό το μήνα να τελειώσει στις 10 γιατί βαριέται μες στη ζέστη να κάθεται κλεισμένος σε τσέπες. Ευτυχώς που έχουν και τρύπες οι τσέπες, αλλά δεν έχουμε λεφτά για ρεύμα, να κάνει λίγο ρεύμα να δροσιστούμε.

Ο Ήλιος, που δεν κινείται γύρω από τη Γη φάνηκε πως ανέτειλε βαριεστημένα στις 6:07, ένα λεπτό αργότερα από χθες, θα φανεί πως δύει στις 8 και 49, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες στο θερινό σινεμά, που αν συνεχίσουμε να μην πηγαίνουμε θα κλείσει και θα παραπονιόμαστε μετά. Όχι ότι φταίμε πάντα και μόνο εμείς, αλλά μη βάζουμε ιδέες σε όσους προσπαθούν ν’ αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ιστορικών και αστρονόμων σαν σήμερα το 371 π.Χ οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Η Αθήνα δεν ανησυχεί γι’ αυτό, αν και δεν γνωρίζει ότι θα γίνει η τελική πρωτεύουσα πόλη της αντιπαροχής.

Αμέσως μετά την Αμερικανική Επανάσταση του 1776 στις 13 πολιτείες υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα, όπως το «Γουαμπούν», η χρηματική μονάδα των ιθαγενών Ινδιάνων και το χάρτινο «Κοντινένταλ», που κόπηκε από τους επαναστάτες για τις ανάγκες του αγώνα. Το νέο έθνος είχε την ανάγκη ενός ενιαίου νομισματικού συστήματος. Το ισπανικό πέσο ή ντολάρο κυριαρχούσε και στις αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας στη Βόρεια Αμερική. έτσι, 6η Ιουλίου του 1785 οι Αμερικανοί επιλέγουν το δολάριο ως τη νομισματική τους μονάδα. Υπολογίζεται ότι το 2005 κυκλοφορούσαν 760 δισεκατομμύρια δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων εκτός ΗΠΑ.

Άντε 6η Ιουλίου καλό μήνα και για σήμερα, ακόμα δεν τελείωσε ο μισθός με το αυξημένο ΦΠΑχ στην αγοράξις και ξερός. Σήμερα γιορτάζουν ο Λυκίας Λύκιος και η Λυκία, μαζί με τον Σάτυρο το τυ με ύψιλον όπως το τυρί. Σάτυρος, διαπρεπής μακρυ-οργανούχος ακόλουθος του Βάκχου, Διονύσου, πίτα ρε παιδί μου. Όταν σατιρίζουμε γράφουμε το τι με ιώτα, για να βγάλουμε από πάνω μας το σεξουαλικό υπονοούμενο. Κακώς βέβαια γίνεται αυτό γιατί οι σάτυροι των διονυσιακών τελετών, πράγματι σατύριζαν το τυ με ύψιλον. Αντί για Αθηνά το κάναμε Αθήνα, αντί για Σταυρός το κάναμε Σταύρος, αντί για Χριστός το κάναμε Χρήστος.

Η μηχανή του χρόνου μας μεταφέρει 6η Ιουλίου του 1535 όταν 56 ετών εκτελείται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Άγγλος συγγραφέας της Ουτοπίας Τόμας Μορ. Εσχάτη ουτοπία, πώς λέμε, ΠΑΣΟΚ 2013 ή Ζάππειο 4711.

Πριν από 87 χρόνια, ακριβώς, μέρα σαν τη σημερινή, 6η Ιουλίου του 1925 γεννήθηκε ο Αμερικανός ροκενρολίστας Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, γνωστός ως Μπιλ Χάλεϊ, του «Rock Around Clock». Πέθανε το 1981.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1827, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη. Καλά να πάθει. Ένα χρόνο μετά οι ξένες δυνάμεις φτιάξανε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Καλά να πάθουμε κι εμείς οι πελάτες του που πάντα του χρωστάμε.

6η Ιουλίου του 1995 δυστυχώς πέθανε στα 79 του ο Τούρκος Δημήτρης Ψαθάς ο Αζίζ Νεσίν. Δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τα χρονογραφήματά του κυκλοφορούν και στην Ελλάδα σε βιβλία. Διαβάζοντάς τα βλέπετε πόσο μοιάζουν οι δυο λαοί και οι δυο χώρες στη νοοτροπία του δημοσίου. Από το ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τους Ιταλούς παγαίνουμε στο μπιρ μούρη, μπιρ καψούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: