29/7/12

ΙΟΥΛΙΟΥ 29% ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ


Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας παλαιάς ιουδαϊκάς γραφάς, 211η μέρα του έτους, 154 κι απόψε μείνανε μέχρι να ξημερώσει το 2013 που θα είναι κι αυτό χρονιά με κρίση και των γονέων.

Σήμερα γιορτάζουν ο Καλλίνικος και Καλλινίκης, όπως και ο Θεόδοτος, Θεοδότης και η Θεοδότη, δώσαμε, δώσαμε.

Σε αντίθεση με την οικονομία που έμεινε στ’ ακίνητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όμως η Γη κινείται, ο Ήλιος, που δεν κινείται γύρω από τη Γη φάνηκε πως ανέτειλε βαριεστημένα στις 6:25, όπως και χθες, θα φανεί πως δύει βιαστικά όμως στις 8 και 37, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες. Η μέρα έχασε ένα λεπτό, αλλά η νύχτα μεγάλωσε κατά ένα λεπτό.

Απόψε κλείνει τα 87 του, 29η Ιουλίου του 1925 γεννιέται στη Χίο ο μέγιστος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1973 ήταν Κυριακή και διεξήχθη το ψευδοδημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί την Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Λέξη κλειδί, Ναι. Όλο το χωριό ψήφιζε Όχι, αλλά έβγαινε ΝΑΙ.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1981 τη μέρα που γεννιόταν ο οδηγός της φόρμουλα 1 Φερνάντο Αλνόνσο ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας παντρεύεται τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου. Ο γάμος είχε ευτυχή κατάληξη για τον Κάρολο. Διελύθη.

Πριν από 183 χρόνια νταν, 29η Ιουλίου του 1829 ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης. Φυσικά και τότε υπήρχαν και δρούσαν τα λαμόγια που αντί να τα χαρίζουν τα πούλαγαν και άλλοι αντί να τ’ αγοράζουν τα παίρνανε τσάμπα. Ισοπαλία.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1890 πέθανε άφραγκος ένας Ολλανδός ζωγράφος που όσο ζούσε δεν κατάφερε να πουλήσει παρά μόνο ένα πίνακά του που χαριστικά πήρε ο αδελφός του για να τον ενισχύσει. Μιλάμε για τον Βίνσεντ Βαν Γκονγκ που το χειρότερο τον περίμενε μετά το θάνατό του: Σήμερα οι πίνακές του θεωρούνται ως οι πιο ακριβοί στην ιστορία της ζωγραφικής, αλλά πού να χαρεί τα λεφτά.

Πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, 29η Ιουλίου του 2004 πέθανε η μεγάλη μας κωμικός, αλλά και τραγουδίστρια Ρένα Βλαχοπούλου.

Ήταν 29η Ιουλίου του 1921 στη Γερμανία και ένας Αυστριακός άνεργος μπογιατζής πρώην δεκανέας που απέτυχε να εισαχθεί στη σχολή καλών τεχνών της Βιέννης καταφέρνει και εκλέγεται δημοκρατικά πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικoύ Κόμματος των Γερμανών Εργατών. Λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ.

Σαν σήμερα το 1014 έχουμε τη μάχη Κλειδί: Ο Βασίλειος Β' και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, όχι μόνο συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνουν έναν προς έναν τους 15.000 αιχμαλώτους τους. Τον κάναμε οδό Βουλγαροκτόνου, λίγο ανάρμοστο, αλλά δε βαριέσαι, έχουμε κι άλλα.

Το 1919 ήταν 29η Ιουλίου όταν θα γεννιόταν ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, ο Μίλτος Σαχτούρης,.

Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ο δικτάτορας που αυτοαναγορεύτηκε σε Δούκα και του ΄μεινε στην Ελλάδα «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του και τη σκούφια την τρελή του μ’ όλα τα φτερά. Μπενίτο Μουσολίνι, Ιταλός σοσιαλιστής που πέθανε το 1943 παρά τη θέλησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: