12/4/12

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Η λέξη "Απρίλιος" ετυμολογείται από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperio, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη, όπως σημειώνεται στο Μέγα Συναξαριστή.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος των Οικονομικών Παθών κατά τας γραφάς, 12η μηνός Απριλίου, γιορτάζει ο γνωστός προμηθευτής του δημοσίου Ακάκιος.

103η ημέρα του έτους, 262 κι απόψε μείνανε για το 2013. Μέρα σαν τη σημερινή του 1633 η Ιερά Εξέταση αρχίζει την επίσημη ανάκριση κατά του Γαλιλαίου για τις επιστημονικές του απόψεις, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Και όμως η Γη κινείται. Ο μεσημβρινός μας συνάντησε τον Ήλιο σήμερα στις 6:53 δύο λεπτά νωρίτερα από χθες, θ’ αποχαιρετιστούν στις 7:56, ένα λεπτό αργότερα από χθες. όταν μεγαλώνει η μέρα μου θυμίζεις τις τράπεζες. Μου ζητάνε τα λεφτά όλο και νωρίτερα τις πληρώνω όλο και αργότερα.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1204, 12η Απριλίου η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους. (Α' Άλωση). Η πόλις εάλω και για όσους ψάχνουν προεκλογικά σλόγκαν για τις δημοτικές, «Η πόλη σε άλλον».

Το 1935 γεννήθηκε ο σημαντικός τραγουδιστής του ελαφρού Τζίμης Μακούλης, τραγουδούσε Αγγλικά καλύτερα απ’ όλους τους γνωστούς της εποχής του. Πέθανε το 2007.

Μια και βρισκόμαστε στα μουσικά, σαν σήμερα το 1933 γεννήθηκε η Ισπανίδα υψίφωνος Μονσερά Καμπαγιέ.

Το 1954 ίδια μέρα με όλα αυτά, ο Μπιλ Χάλεϊ και το συγκρότημά του Comets, συνολικά οι Κομήτες του Χάλεϊ, κυκλοφορούν τον δίσκο «Rock Around the Clock», που από πολλούς θεωρείται ως η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Rock n Roll. Αιτία, η γέννηση του Ροκ που εξέφραζε νέους με άλλη ανατροφή και κάτω από άλλες κοινωνικές συνθήκες, άλλα συνθήματα και άλλες ενδο-οικογενειακές επαναστάσεις.

Απόψε κλείνει τα 56 ο Ισπανόφωνος κουβανικής καταγωγής ηθοποιός Άντι Γκαρσία, γεννήθηκε 1956 στην Αβάνα.

Τα 41της κλείνει η γεννηθείσα το 1971 Αμερικανίδα ηθοποιός Σάννον Ντόχερτυ, που πρωταγωνίστησε στη σειρά "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλυ Χιλλς", στο ρόλο της κακιάς "Μπρέντα". Έπαιξε και στις μάγισσες.

Σαν σήμερα το 1945 πέθανε ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό.

Το 1920 μέρα σαν τη σημερινή έχουμε μια σημαντική απώλεια, πεθαίνει στα 51 του ο Βλάσης Γαβριηλίδης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολις». Πρόκειται για την αρχαιότερη εφημερίδα που εκδίδεται ακόμη. Εξαίρεση ίσως αποτελεί το κουτσομπολιό που δεν εκδίδεται, εκδίδει όμως πολλούς «αθώους» που το τροφοδοτούν στα κανάλια με ασήμαντες στιγμές της ζωής τους.

12η Απριλίου του 1820 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται σε αρχηγό της «Φιλικής Εταιρίας» και φυσικά της επανάστασης των μετέπειτα ονομασθέντων Ελλήνων. Το Πατριαρχείο του χάρισε έναν αφορισμό.

57 χρόνια αργότερα ίδια μέρα του 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Το 1922 βέβαια η Ρωσία-Σοβειετική Ένωση του Λένιν ήταν με τον Μουσταφά Κεμάλ.

Ιστορική ημέρα για την αεροπορία, 12η Απριλίου του 1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».

Σαν σήμερα πριν από 141χρόνια, 12η Απριλίου του 1871, γεννήθηκε ο πιο γνωστός μας δικτάτορας που ήταν και στρατηγός και αρχηγός κόμματος, ο Ιωάννης Μεταξάς. Πέθανε το 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια: