8/1/13

ΟΓΔΟΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Μας μπήκε απ-αισίως η ογδόη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, Τρίτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, συνήθως δεν έχουμε λεφτά τέτοιες μέρες, γι’ αυτό οι εκπτώσεις θα περιμένουν μία βδομάδα, όταν οι γυναίκες θα έχουν ξεχάσει τις αψιλίες και θα ξεχυθούν για να κάνουν ψώνινγκ. Καλά, σόπινγκ ήθελα να πω, κι έριξα κατά λάθος το αγγλικό.

Σήμερα, 8η Ιανουαρίου γιορτάζουν Αγάθων, Δομίνικος, Δομινίκη, Δομνίκα, Δομνίκη, Κύρος, Παρθένα, Παρθενία, Παρθενούλα, Κέλσιος, Κέλσια, Κέλσα, Κέλση, Τσέλση. Μάθαμε ότι η Τσέλση δεν είναι από τον Κλίντον, είναι από τον Κέλσιο και η Τότεναμ από σένα Τοτέ. Σήμερα γιορτάζει και η Βασίλισσα ακριβώς όπως το βλέπετε.

Σαν σήμερα το 1948 η κυβέρνηση του κεντρώου Σαμίου Θεμιστοκλή Σοφούλη απαντά στο σχηματισμό της «Κυβέρνησης των Βουνών», θέτοντας το ΚΚΕ και το ΕΑΜ εκτός νόμου. Παράλληλα, ψηφίζει το νόμο 509 (περί μέτρων ασφαλείας του κράτους). Το σύστημα χτύπησε κέντρο.

Σαν σήμερα το 1926 γεννήθηκε ο σημαντικός πρωτοπόρος συνθέτης μας Γιάννης Χρήστου. Με έντονες φιλοσοφικές και μεταφυσικές του ανησυχίες, τις οποίες συσχέτιζε άμεσα με την μουσική, προσπαθώντας να αναδείξει την πανανθρώπινη θρησκευτική, μεταφυσική και μυστικιστική της διάσταση, πέραν από ιστορικές περιόδους, τεχνοτροπίες, πολιτισμούς και συγκεκριμένα θρησκευτικά δόγματα. Χάθηκε πρόωρα σε τροχαίο τη μέρα που έκλεινε μόλις τα 44, πάλι 8η Ιανουαρίου, του 1970. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις στη μνήμη του ανήκει η ιδέα της «Εταιρείας Φίλων της Μουσικής του Γιάννη Χρήστου».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως συνηθίζουν κάποιοι να λένε, εμείς σπάνια, αν ζούσε σήμερα θα έκλεινε τα 75 του ο βασιλιάς της ροκ Έλβις Πρίσλεϋ που γεννήθηκε κι αυτός 8η Ιανουαρίου, όπως ο Γιάννης Χρήστου, αλλά 9 χρόνια μετά, το 1935 και πέθανε κι αυτός μόλις 42 ετών το 1977.

Πάλι 8η Ιανουαρίου θα γεννηθεί 12 χρόνια μετά τον Έλβις Πρίσλεϋ το 1947 ο ιδιοφυής Ντέιβιντ Μπάουι που απόψε κλείνει τα 63 του. Υπηρέτησε ή τον υπηρέτησαν όλα τα είδη μουσικής που γνώρισε.

Το 2002, 8η Ιανουαρίου σαν σήμερα πέθανε στα 86 του ο Αλεξάντερ Προκόροφ, ο Ρώσος φυσικός που εφηύρε την τεχνολογία λέιζερ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1964.

8η Ιανουαρίου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας κάνει το λάθος και αποβιβάζεται στο Ναύπλιο για να διοριστεί πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος. Έλα στο θείο, έλα κι εσύ, Μαυρομιχάλη γωνία.

8η Ιανουαρίου του 1923 σαν σήμερα πριν από 87 χρόνια έχουμε την πρώτη συνάντηση Παναθηναϊκού - Πανιωνίου στο Ποδηλατοδρόμιο (νυν Γήπεδο «Καραϊσκάκης») βρίσκει νικητές τους Αθηναίους με 2-0.

Σαν σήμερα το 1991 δολοφονήθηκε ο καθηγητής μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας σε Λύκειο της Πάτρας από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων. Απίθανες λογικές, εμείς οι έξω γνωρίζουμε καλύτερα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τι τους συμφέρει. Έτσι είναι κι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μ’ εμάς, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν.

Σαν σήμερα το 1973 στο σκάνδαλο Γουότεργκεητ, ξενοδοχείο ήτανε, ξεκινά η δίκη επτά ανδρών που κατηγορούνται ότι έβαλαν κοριούς στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που διεπιστώθη ότι η ρουφιανιά πληρώθηκε καλά, πρώτη φορά όμως το αφεντικό την πλήρωσε ακριβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: