4/1/10

ΕΥΕΡΓΕΤΗ, ΤΟΚΟΓΛΥΦΕ

(Με την καλή έννοια το «ΕΥΕΡΓΕΤΗ»)
4η Ιανουαρίου του 1887 ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει το ποσό των 2.800.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Μιλάμε για τεράστιο ποσόν της εποχής εκείνης.

Ο οίκος Βαλλιάνου, εκτός από το θαλάσσιο εμπόριο και τη ναυτιλία, ανέπτυσσε και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με εξαργύρωση συναλλαγματικών με προμήθεια καθώς και την παροχή εμπορικών και ναυτιλιακών δανείων με τόκο.
Ιδού από πού μια ζωή βγαίνουνε τα λεφτά. Επιπλέον, οι δικοί μας δίνανε δάνεια με επιτόκιο 7-8% για αγορά ατμόπλοιων στην περίπτωση που ο δανειζόμενος εξασφάλιζε το ήμισυ του απαιτούμενου ποσού σε ρευστό και υποθήκευε το πλοίο.

Τα δάνεια του γραφείου Βαλλιάνου ήταν υψηλότερα κατά 1% από τα επίσημα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας και είχε υπολογιστεί ότι το κέρδος του από το καθένα ανερχόταν σε 14% του ποσού του δανείου.

Αυτό το είδος δανείου –με υποθήκη– ήταν παράνομο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, πριν από το 1910, και έτσι δάνεια από ελληνικές ή ξένες τράπεζες για τέτοιες αγορές αποκλείονταν.

Έτσι, οι παντοδύναμοι αδελφοί Βαλλιάνου χρηματοδότησαν μεγάλο αριθμό καπετάνιων που εξελίχθηκαν σε σημαντικούς εφοπλιστές του 20ού αιώνα, όχι μόνο από την Κεφαλονιά, αλλά και από την Άνδρο, τη Χίο, τη Σύρο, τη Λέρο, τις Σπέτσες και από τους περισσότερους ελληνικούς ναυτότοπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: