2/9/12

Στις δύο του Σεπτέβρη η κάλπη δε θα σ' έβρει

Σήμερα γιορτάζει ο Μάμας-μαμάκιας και Μάμαντας μαζί με τη Μάμα μία, δύο τρία.

Το βράδυ θα κλείσει τα 48 του ο Αμερικανός ηθοποιός Κιάνου Ριβς. Τον γνωρίσαμε από το Σπιντ, τον μάθαμε στο «Matrix». Γεννήθηκε 2 Σεπτεμβρίου του 1964.

Σαν σήμερα το 1877 θα πεθάνει 82 ετών ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή του '21, ναύαρχος και πρωθυπουργός. Ίδια μέρα 2α Σεπτεμβρίου του 1984 θα πεθάνει 75 ετών ο μέγας Έλλην ηθοποιός Μάνος Κατράκης. Πέρασε και από Άι Στράτη, Ικαρία και Μακρόνησο και δε μπορούσε να σταυρώσει θέατρο. Το 1968 εκδιώχθηκε από το θερινό του στο πεδίον Άρεως. Τον γνωρίσαμε μέσα από δεύτερους ρόλους σε αστυνομικές ταινίες σεναρίου Γιάννη Μαρή ή Τσιριμώκου, ο οποίος βρέθηκε στις φυλακές επειδή ως δημοσιογράφος έγραψε στην εφημερίδα που τον απασχολούσε για τις συνθήκες κράτησης στη Μακρόνησο.


Υπολογίζεται ότι 2 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ (παραδείγματος Χάριν) οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα και οι Αθηναίοι προ του κινδύνου στέλνουν τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια. Ο Φειδιπίδης ήταν ημεροδρόμος, πώς λέμε ταχυδρόμος, πήγαινε με τα πόδια προς τιμήν του υπάρχει το αγώνισμα Σπάρταθλο. Οι υπεμαραθωνοδρόμοι τρέχουν από Αθήνα στη Σπάρτη με ενδιάμεσο ύπνο, φυσικά. Οι Σπαρτιάτες δεν πρόκαμαν να φτάσουν στην Αθήνα τότε, η μάχη του Μαραθώνα είχε ήδη τελειώσει. Να σταματήσουν οι άσχετοι δημοσιογράφοι να λένε και να γράφουν ότι το «νενικήκαμεν» το είπε ο Φειδιππίδης. Πρώτος ο μύθος θέλει να το είπε στρατιώτης που αμέσως μετά πέθανε και δεύτερον ο Φειδιππίδης έλειπε στη Σπάρτη, άσε που αυτός δεν κρατούσε όπλα, οι οπλοδρομίες ήταν άλλο αγώνισμα.

Σαν σήμερα το 31 π.Χ, θα το θυμάστε έχουμε τη Ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης ως Οκταβιανός Αύγουστος. Κατά τη διάρκεια της δικής του αυτοκρατορίας ο μύθος φέρνει τη γέννηση του Χριστού, κάτι που δεν καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός.

Ιστορική μέρα η σημερινή, 2 Σεπτεμβρίου του 1829 υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, βάσει της οποίας η Πύλη αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας, που δεν ήταν ακριβώς ανεξάρτητο κράτος, αλλά υπό την προστασίαν της Αγγλίας. Τα υπόλοιπα τα πάθατε και τα μάθατε

2 Σεπτεμβρίου του 1866 ξεσπά εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η κρητική επανάσταση, που διήρκεσε έως το 1869, χωρίς επιτυχία. Αργότερα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο οι Κρήτες τα κατάφεραν καλύτερα. Προτιμούμε το Κρήτες από το Κρητικοί, όπως λέμε Πελοποννήσιοι και όχι πελοποννησιακοί, που είναι οι οίνοι και όχι οι άνθρωποι.

Το 1945, 2 Σεπτεμβρίου έλεγαν τα ραδιόφωνα και με την παράδοση της Ιαπωνίας, λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, έξι χρόνια και μία μέρα ακριβώς από την έναρξή του. Ο φονικότερος πόλεμος της ανθρώπινης ιστορίας. Η επίσημη τελετή λήξης λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ' ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο. Συμφωνούμε, ο πόλεμος θα είχε λήξει και χωρίς τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο πρόεδρος Τρούμαν άλλωστε τις έριξε γι’ άλλο λόγο, για να εκβιάσει τη Σοβιετική Ένωση. Δεν γνώριζε ότι τον είχαν προλάβει κι είχαν κι αυτοί τα πυρηνικά τους, τότε ατομικά όπλα ελέγοντο, ατομικά αν και σκότωναν πολλούς.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2001 θα πεθάνει ο Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ, εκείνος που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο. Συνιστούσε κόκκινο κρασί και ελαιόλαδο για γερή καρδιά, προσοχή στο κρασί, όχι πάνω από 10 ποτήρια τη βδομάδα. Τότε δεν κάνει γερή αλλά καλή καρδιά.

Πριν από 111 χρόνια, 2 Σεπτεμβρίου του 1901 θα γεννηθεί ο σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής Αντρέας Εμπειρίκος, που θα ζήσει μέχρι τον Αύγουστο του 1975.


Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια. Υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ’ αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: