4/9/12

Και τέσσερις και ενάτου


4η Σεπτεμβρίου του 1682 ήταν όταν ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϋ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη του που μας επισκέπτεται κάθε 75 με 76 χρόνια.


4η ημέρα μηνός Σεπτεμβρίου, σήμερα γιορτάζει η Ερμιόνη, Ερμίνα, ο Μωυσής και Μωσής με τη Μωυσία και Μωσία, χρόνια πολλά και στη Ροζαλία -Αγία Καθολικών- τη λένε και Ρόζυ ή Ρόζα. Γιορτάζει και ο Ωκεανός, Ωκεάνιος, Ωκεάνης και Όσεαν 11, γιορτάζει και η Ωκεανία, Ωκεανή, Ωκεανίς.
4η Σεπτεμβρίου σήμερα και ίδια μέρα του 1833 προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης της Γης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης «New York Sun».

4η Σεπτεμβρίου του 1888 ο Τζορτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα «Kodak». Βέβαια οι πρώτες φωτογραφίες δεν ήταν πολύ καλές.

Το 1958 ήταν 4η Σεπτεμβρίου όταν ελληνική αστυνομία ανακοίνωνε ότι οι τέντι μπόις θα κουρεύονται με την «ψιλή». Νόμος 4.000 που τον έβγαλε στην οθόνη ο Γιάννης Δαλιανίδης. Από τότε άλλαξαν πολλά.

Σαν σήμερα το 1530 θα γεννηθεί ο Ιβάν ο Τρομερός τσάρος της Ρωσίας, ενώ το 1768 θα έρθει στον κόσμο ο Φρανσουά Σατομπριάν, τον ξέρετε ως Σατωβριάνδο. Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας.

4η Σεπτεμβρίου του 1609, από λόγια της πλώρης, ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν. Το 1624 η ολλανδική εταιρία «Dutch West India Company» ίδρυσε στο νότιο τμήμα του νησιού το Νέο Άμστερνταμ, ως ένα σταθμό εμπορικών συναλλαγών. Δύο χρόνια αργότερα, έφτασε στην περιοχή ως νέος κυβερνήτης ο Πίτερ Μίνουιτ και η πρώτη ενέργειά του ήταν να αγοράσει το Μανχάταν από τους Ινδιάνους και ως αντάλλαγμα, προσέφερε εμπορεύματα, αξίας 60 φιορινιών δηλαδή, τότε, 24 δολαρίων. Φυσικά για τους Ινδιάνους δεν είχε νόημα η πώληση, αγνοούσαν τη μόνιμη ιδιοκτησία γης γιατί πάντα μετακινούνταν. Προφανώς τους παραχώρησαν τα δικαιώματα κυνηγιού και αλιείας.

Σήμερα το Μανχάταν είναι νησί της Νέας Υόρκης, θεωρείται το κέντρο του κόσμου και για καλό και για κακό. Έγινε και ταινία από τον Γούντι Άλλεν που όλη του τη ζωή εκεί μένει, είναι παγκοσμίως από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος τουριστικός προορισμός, αλλά δεν είναι το πλουσιότερο νησί της ΝΥ. Πλουσιότερο και πιο κυριλάτο είναι το Λονγκ Άιλαντ, κατά λέξη Μακρόνησος, όπου ζουν πάμπλουτοι Νεουρκέζοι, υπηρέτες τους και αστυνομικοί για να τους φυλάνε. (Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους. Οι υπόλοιποι είναι τραπεζίτες)

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1947. 4η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον δεύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: