15/9/12

Τα πάντα ούλα 15 Σεπτεμβρίου

15η ημέρα μηνός Σεπτεμβρίου, σήμερα γιορτάζει o Βησσαρίωνας, αλλά και οι σημαδιακοί Νικήτας, η Νικήτη και η Νικήτα 15η Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, που μετά από έρευνες Αμερικανών βγαίνει μικροβιακή ασθένεια. Ο προστάτης είναι και κοινωνική ασθένεια με πολιτικές προεκτάσεις. Σήμερα είναι και Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας. Την τιμούμε κατά πώς βολεύει τον καθένα και στο τέλος η Δημοκρατία μάς φταίει.

Η σημερινή ημερομηνία χρονολογίας 1928 καταγράφεται ως η μέρα που ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη, η οποία θα σώσει από την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου και δώθε που βγήκε στην κυκλοφορία, εκατομμύρια ανθρώπους. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του από το 1953 μέχρι το 1955 ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ήταν παντρεμένος με την εξαίρετη Ελληνίδα Αμαλία Φλέμινγκ.

Σαν σήμερα το 1254 θα γεννηθεί ο Βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

Το 1890 θα γεννηθεί η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Άγκαθα Κρίστι. Θυμίζουμε, ακολουθούσε τον σύζυγό της αρχαιολόγο κι επειδή βαριότανε άρχισε να γράφει. Αργότερα βγήκε ότι το μέρος που της έφερνε έμπνευση ήταν το μέρος. Πάω στο μέρος, προς νερού μου, για το ψιλό και το χοντρό. Η χέστρα.

Σήμερα κλείνει τα 66 του ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν. Ταινίες του Πλατούν, «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», ταινία για τον Κένεντι, τον Νίξον και πάει κλαίγοντας.

Το 2006 15η Σεπτεμβρίου θα πεθάνει στα 77 της η διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ.

15η Σεπτεμβρίου του 1936 πέθανε στη Βιέννη ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός 1897-1899, 1901-1902, 1915, 1916, 1917 και το 1927 και Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1929-1935.

15η Σεπτεμβρίου του 1978 θα πεθάνει στα 80 του ο Γερμανός σχεδιαστής και μηχανικός αεροπλάνων Βίλι Μέσερσμιτ. Οι 40ρηδες θα θυμούνται από τα πολεμικά κόμικς το ομώνυμο αεροπλάνο. Σήμερα ασχολούμαστε με τους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας μας, που την κατά κεφαλήν αναλογία θα έπρεπε να είχαμε πληθυσμό πάνω από 100 εκατομμύρια για να εξοπλιζόμαστε τόσο άγρια και να έχουμε τόσο μεγάλο στρατό.

15η Σεπτεμβρίου του 1935 ο Χίτλερ εκδίδει διάταγμα, με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου. Θυμίζουμε στο ολοκαύτωμα εξολοθρεύτηκαν και τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι. Την ίδια μέρα, ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Μιλάμε για το δεξιόστροφο αγκυλωτός σταυρός, γιατί υπάρχει και η "σωβάστικα", ο αριστερόστροφος αγκυλωτός σταυρός, ένα πανάρχαιο σταυροειδές σύμβολο, ιερό σύμβολο του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, ενώ συναντάται και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως των Περσών, της Αρχαίας Ελλάδας και των πολιτισμών των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής της προκολομβιανής περιόδου, καθώς και των αρχαίων Νορβηγικών φυλών (Βίκινγκ) οι οποίοι την αριστερόστροφη την αποκαλούσαν "Κεστ" και τη θεωρούσαν ως σύμβολο "παθητικής" προστασίας και ευημερίας. Αυτό τον αγκυλωτό σταυρό τον βρίσκουμε στα κάγκελα του Μεγάρου της Πανεπιστημίου ή Ελευθερίου Βενιζέλου 14. Σχεδιάστηκε και χτίστηκε το 1878 από τον Τσίλλερ για κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος έκανε τις ανασκαφές στην Τροία Ίλιον εξού και το Ιλίου Μέλαθρον. Θεωρείται το καλύτερο έργο του Τσίλλερ και το πλουσιότερο ιδιωτικό κτίριο της εποχής του. Το 1927 αγοράσθηκε από το Δημόσιο και στεγάσθηκε εκεί ο Άρειος Πάγος. Στο κτήριο στεγάζεται πλέον το Νομισματικό Μουσείο,

15η Σεπτεμβρίου του 1922 μετά τη συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής σε Χίο και Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

15η Σεπτεμβρίου του 1994 η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η υπόθεση τσιμέντο να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: