22/7/12

Τα πάντα όλα 22 Ιουλίου

Μάθαινε κι ας είν' κι αλήθεια.

1943, 22α Ιουλίου και διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο έκαναν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση «επ' αόριστον». Αυτό θα πει εθνική και εξωτερική πολιτική καπάκι.

Σαν σήμερα το 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος - μαριονέτα της χούντας Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν άρμτα μάχης στην Κυρήνεια. Ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πολεμικά πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Ήταν προφανές ότι θα γινόταν αυτό, μόνο ο Κίσινγκερ χάρηκε με τα κατορθώματα των παιδιών του. Της Χούντας του Ιωαννίδη εννοούμε. Για κάποιο λόγο τα δικά μας πολεμικά δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

22α Ιουλίου του 1965 τρία μέλη των Rolling Stones, ο Μικ Τζάγκερ, ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Μπιλ Γουάιλμαν καταδικάζονται από δικαστήριο του Λονδίνου σε πρόστιμο 5 λιρών ο καθένας. Κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου. Κι εδώ μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα ετιμωρείτο κανείς. Εκεί όμως η Βουλή ελέγχει καλά τους φύλακες της τάξης. Αστυνομικούς και υπουργούς. Εγώ ξέρω κάποιον που τον πήγαν μέσα μαζί με την παρέα του επειδή κατούραγαν στο πουλί της Χούντας στη Γλυφάδα πίσω από το το αναψυκτήριο του Ζορμπά.

Στις 22 Ιουλίου του 1894, κυρίες, δεσποινίδες, κύριοι εντ δι άδερς, διεξάγεται στη Γαλλία το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα. Σα να λέμε κόντρα στο κέντρο της Αθήνας.

22α Ιουλίου του 1992 χτυπά για πρώτη φορά η κατάρα του Αβραμό. Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός ταινιών γουέστερν Γουέιν ΜακΛάρεν, ο γνωστός καουμπόης του Marlboro.

Το σύμβολο του τσιγάρου πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων, αιτία το μανιώδες κάπνισμα. Βέβαια ο σύγχρονος καπνιστής δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει στον καρκίνο του πνεύμονος. Από έμφραγμα θα πάει. Όχι πως είναι ανάγκη να καπνίζει κάποιος για να πάθει έμφραγμα. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, ο ΜακΛάρεν πρωτοστάτησε σε πάμπολλες αντικαπνιστικές εκστρατείες. Λίγους μήνες πριν πεθάνει, εισηγήθηκε στη Βουλή της Μασαχουσέτης την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα υπέρ της επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ παρενέβη και στη γενική συνέλευση των μετόχων της Philip Morris, προτείνοντας τον περιορισμό της διαφήμισης τσιγάρων. «Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά απ' το τσιγάρο. Ο καπνός σκοτώνει... Είμαι η ζωντανή απόδειξη αυτού», ήταν τα τελευταία δημόσια λόγια του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Άμα δε μπορείς να το κόψεις, μη κόβεις βεντούζες, κόψε λάσπη. Μήτσος.

Σήμερα είναι η γενέθλιος ημέρα της ιταλικής ομάδας Ρόμα, που ιδρύθηκε 22 Ιουλίου του 1927 από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο. Αυτό έγινε κατ' απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι. Εγώ είμαι με τη Λάτσιο. Ο Φράνκο στην Ισπανία ήταν με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Χούντα η δικιά μας ήταν με όλες τις ομάδες πλην Εργοτέλη που τον πέταξε από την πρώτη κατηγορία γιατί λέει ήταν και ο ΟΦΗ και μόνο μία από κάθε νομό επιτρεπόταν.

Ο Τζον Ντίλινγκερ δολοφονείται από αστυνομικούς στις 22 Ιουλίου του 1934. Ήταν ο πρώτος μεγάλος Αμερικανός ληστής τραπεζών, κατέκτησε την «υπ' αριθμ. 1 θέση δημοσίου κινδύνου». Η ταινία παίζεται ακόμα.

Το βραδάκι κλείνει τα 57 του ο Αμερικανός ηθοποιός Βίλεμ Νταφόε, αυτός που μοιάζει στον Ντέιβιντ Μπόουι. Γεννήθηκε 22α Ιουλίου του 1955. Ενσάρκωσε το ρόλο του Χριστού και δεν έπαθε τίποτα ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: