24/12/07

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Έγινε γνωστός στη δεκαετία του '80, την εποχή που κυριάρχησαν οι βιντεοταινίες και ο ελληνικός κινηματογράφος βρέθηκε κάτω από το μηδέν. Κάποτε αποπέμφηκε άρον-άρον από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

«Είμαι σκηνοθέτης του εμπορικού σινεμά. Δεν πιστεύω στο σινεμά της θολούρας και της υψηλής, τάχα, διανόησης. Τα έργα πρέπει να έχουν επαφή με τον λαό. Εγώ δεν πήρα ποτέ επιχορήγηση για κανένα έργο μου…»

Συνεχίζω στα βήματα του Φώσκολου...

Μέχρι τώρα έχει γράψει πάνω από 70 σενάρια. Ανάμεσά τους έχουμε και τα παρακάτω: «Εδώ και τώρα αγγούρια», «Γρανίτα από μελάνι», «Χούλιγκανς, κάτω τα χέρια από τα νιάτα», «Πανικός στα σχολεία»...

Ο κ. Μυλωνάς γύρισε όμως και επτά θεατρικά έργα: «Αλαβιού και τη σκότωσα», «Ερωτικό τικ-τακ»...

Αλλά και στην τηλεόραση είχε μεγάλη συμμετοχή, καθώς γύρισε 12 σίριαλ στην ET1 και την ET2 («Ο φόβος», «Ο χαρτοπαίκτης», «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» κ.ά.).

Μερικοί από τους τίτλους των 40 βιντεοταινιών του Γιώργου Μυλωνά μιλάνε από μόνοι τους: «Ο βιασμός μιας μοναχής», «Αλάβιου Μήτσο», «Τζακ ο καβαλάρης», «Το πρωί στο σχολείο, το βράδυ στα μπουζούκια», «H γκομενάρα από το Μέτσοβο», «Ο άρχοντας της λιγούρας», «Ο αγκαλίτσας λαγωνικό», «Ο αλήτης και ο μπάτσος», «Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν», «Ο καβαλάρης των FM stereo», «Φυλακές ανηλίκων 2» κ.ά.

Από τον Οργανισμό Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο του: Μέλι στο Κορμί της.

Σήμερα, ύστερα από 25 χρόνια, δεν βλέπετε ότι πολλά από τα έργα σας εκείνης της περιόδου ήταν εύκολα, λαϊκίστικα και φτηνά μελοδράματα;

«Εσκεμμένα τα έγραψα και τα σκηνοθέτησα έτσι για να είναι κατανοητά από τον κόσμο. Δεν ήθελα να υπάρχουν δύο θεατές στις αίθουσες, σαν τις ταινίες δεκάδων άλλων που νόμιζαν ότι έκαναν μεγάλη κουλτούρα».

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Συμμετείχε στην επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού που έδωσε τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Κινηματογράφου.

ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΥΛΩΝΑ: "Ο ΖΑΧΟΣ Ο ΠΟΥΛΟΣ ΚΙ Η ΚΩΣΤΟΥΛΑ"

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΡΦΕ Ο ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ" ΜΕ ΤΟ ΒΟΓΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΑ ΔΕΙ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΥΞΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ" ΠΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΜΗ ΛΕΣ ΤΕΤΟΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το "Χούλιγκανς" του Μυλωνά μετράει!

Ανώνυμος είπε...

To klipaki afto einai apo tin tainia "O Kotsos stin EOK" me to Voutsa, kamia sxesi me ton titlo pou anafereis

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Γιώργος Μυλωνάς είναι σπουδαίος καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Πραγματικά, η ταινία "Πανικός στα Σχολεια" κατά την άποψή μου, είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο για αστυνομικές-κοινωνικές ταινίες αυτού του είδους στον ελληνικό κινηματογράφο.

Dimitris Tsakalias είπε...

Δεν ευδοκίμησε κανένα είδος αστυνομικών ταινιών στην Ελλάδα, άρα δεν υπάρχει πρωτοπόρος τους, κύριε Μυλωνά.

Ανώνυμος είπε...

Λατρεύω τον κο Μυλωνά!!
Θεωρώ οτι ο καλύτερος του ρόλος (προσωπικά καθε φορά που τυχαίνει να βλέπω τη συγκεκριμενη ταινία, με πιανουν τα κλαμματα απο την συγκινηση) ήταν στο "Δάσκαλε τι δίδασκες"...
Κε Μυλωνά, σας αγαπάμε!!!!!!!!!!

Dimitris Tsakalias είπε...

Χαιρόμαστε που σήμερα ο Αντένα δικαιώνει τον Μυλωνά, αλλά το κανάλι ήρθε δεύτερο μετά από εμάς τους πρωτοπόρους, τίτλος που πρέπει να μας απονεμηθεί αν δείτε την ημερομηνία της ανάρτησης.