3/11/07

ΒΑΘΙΑ ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΨΕ


Γιατί ήρθε ο Ξέρξης να καταλάβει την Ελλάδα; Τσαντίστηκε που ήτανε κερατούκλης και ήτανε και μαρτυριάρης.

Ο ένδοξος αρχαίος ναύαρχος, δε θυμάμαι τα’ όνομά του, εκεί, στα βάθη των αιώνων, ένα πρωινό κατέλαβε πάνω σ’ ένα περσικό χαλί τον κόλπο της γυναίκας του και τις επτά κόρες του Ξέρξη, όταν εκείνος έλειπε στο γραφείο του στην αίθουσα του θρόνου.
Το μαθαίνει ο Σάχης και αντί να πάει σπίτι του, δρόμο αφήνει μεσημεριάτικα κι έφτασε να πει με θράσος στον Λεωνίδα να παραδώσει τα όπλα του. Και ο λεβέντης Λεωνίδας του απάντησε, όπως του απάντησε, με τα λιγοστά Περσικά που ήξερε: «Molon Lave». Μη σας πω τώρα τι σημαίνει αυτό στη γλώσσα των εχθρών μας: «Έλα να μου τα πιάσεις», σημαίνει. Και καλά του είπε ο Λεωνίδας του Ξέρξη. Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβουν τα σχολικά βιβλία, αλλά τη λένε τα δικά μας.

Ακούς εκεί! Αυτοί που δεν ξεχωρίζανε κούτσα-κούτσα τη βούρτσα, όπως είδαμε στην ταινία, θέλανε και την Ελλάδα. Αλλά εμείς τους συγχωρέσαμε, γιατί δεν παύουμε να μελετάμε την ιστορία μας με βιβλία που μεταφράζω από τα αμερικάνικα και σας τα πουλάω. Γι’ αυτό κανείς τους, ούτε ο Αμερικάνος, δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: